Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TV JOJ má k dispozícii časť výpovede Sylvie Volzovej na polícii
Zdielať na

TV JOJ má k dispozícii časť výpovede Sylvie Volzovej na polícii

BRATISLAVA / Televízii JOJ sa podarilo získať časť jej výpovede na polícii v prípade Pavla Ruska, ktorý si mal ešte v roku 1997 objednať jej likvidáciu. Odvolací senát Krajského súdu už v utorok rozhodol o sťažnosti Pavla Ruska proti väzbe. Krátko po jednej hodine zaznel výsledok - Rusko pôjde na slobodu.

Redaktorovi TV JOJ Rasťovi Striškovi sa podarilo získať časť výpovede Sylvie Volzovej na polícii zo 14. novembra. Vyšetrovateľ zisťoval, ako sa Rusko a Volzová zoznámili. 

Volzová na výsluchu uviedla, že sa s Pavlom Ruskom a jeho ženou Vierou zoznámili ešte v roku 1994 na televíznej diskusii v STV1, kde Viera Rusková vystupovala ako redaktorka a Volzová mala popísať, ako je Slovensko vnímané v zahraničí. 

Ruskova manželka mala po diskusii kontaktovať Volzovú s tým, že by sa s ňou chcel zoznámiť jej manžel Pavol Rusko. Ako uvádza Volzová, ich prvá spolupráca sa týkala výmeny kontaktov na financovanie slovenskej fabriky. Napriek neúspešnému výsledku ich kontakt pokračoval až do čias, kedy sa Volzová stala členkou výboru Rady Európy na rozhlasové a televízne vysielanie. 

​Zatiaľ čo s Vierou Ruskovou sa Volzová videla údajne asi štyrikrát v živote, s Pavlom Ruskom sa postupne začali rozprávať na tému televíznej licencie, na ktorú bol vypísaný tender. Volzová podľa vlastných slov hľadala medzi svojimi kontaktami ľudí, ktorí by mohli poskytnúť finančnú záruku.

"Najprv sme mali mať spoločnosť rozdelenú skrz finančné záležitosti 60 a 40 percent v môj prospech. Keď prišlo k uzavretiu zmluvy, tak mi Paľo Rusko nikdy nedal dosť času, aby som si niečo overila alebo skontrolovala. V zmluve bolo 50 na 50 percent a ja som samozrejme mala mať zodpovednosť za finančné záležitosti a s 50 percentami som nesúhlasila. Mali sme vypracovať dodatok, Rusko vravel, že sa právnici pomýlili, ale k tejto zmene už neprišlo," uviedla vo výpovedi Volzová. 

"Raz ma cestou svojej sekretárky chcel dostať do nejakej neznámej budovy. Nepovedali mi o čo ide. Kedže som sa obávala, že to môže byť proti mne alebo môjmu podielu, nešla som tam. Vybavuje sa mi, že to bolo vtedy, keď mi odporúčal odísť do zahraničia a prenechať mu chod spoločnosti. Povedal mi, že on sa o ten môj podiel postará," uviedla Volzová. 

Priebeh výsluchu 

Výsluch Sylvie Volzovej trval asi päť hodín. "Ja si myslím, že vznesenie obvinenia Pavlovi Ruskovi a ostatným obvineným bolo dôvodné," uviedol Roman Kvasnica, advokát Volzovej. Podľa neho, ak muži, ktorí v tých rokoch reprezentovali najtvrdších gangstrov podsvetia tvrdia, že chceli pre peniaze zabíjať, ich slová ani dnes podceniť nemožno. Ani to, že sa do sporu dostala s človekom, ktorý si vtedy užíval nesmierny mediálny aj politický vplyv. "Mozaiku jej to doplnilo až po tom, keď si pozrela uznesenie o začatí trestného stíhania pri prvom výsluchu. Až vtedy pochopila, aké bolo riziko v roku 1997," uviedol Kvasnica. 

Ruskov obhajca situáciu po výsluchu hodnotil len v náznakoch. Najmä o tom, že výsluch priniesol skutočnosti, ktoré okamžite doplnia do sťažnosti proti väzobnému stíhaniu Ruska. "K výsluchu môžem povedať len toľko, že na ňom budeme reagovať a naša stratégia obhajoby ostáva nezmenená. Niektoré naše východiská sa týmto výsluchom potvrdili," uviedol Ruskov advokát Marek Para.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy