Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pavol Rusko: Toto sú jeho prvé slová po prepustení z väzby
Zdielať na

Pavol Rusko: Toto sú jeho prvé slová po prepustení z väzby

BRATISLAVA / Odvolací krajský súd rozhodol sťažnosti Pavla Ruska proti väzbe, ktorú mu v októbri nariadil Okresný súd Bratislava II. Bývalý spolumajiteľ Markízy bol za mrežami takmer mesiac. Napriek tomu, že pôjde na slobodu ale súd prikázal vykonať opatrenia, ktoré by mu zabránili odísť z krajiny.

Pavol Rusko sa z väzby dostal krátko pred štvrtou hodinou. "O chvíľu verejnosti vysvetlím prečo obvinenia na moju osobu vznikli. Idem za svojou ženou a psom," zneli jeho prvé slová po prepustení.  Na otázku TV JOJ, či sa na slobode bude cítiť bezpečne odpovedal: "Cítim sa bezpečne, pretože ten, kto o mne polícii toto tvrdil, nie je na slobode." 

"To, čo povedal Černák sú klamstvá, výmysly a absolútne lži. Nič také som neurobil, nič také sa nestalo. Verím, že toto vyšetrovanie prinesie odpoveď nielen na to, že s tým nemám nič spoločné, ale aj odpoveď na to, kto si túto kauzu vymyslel," povedal Rusko po prepustení. Síce sa usmieval, no na jeho tvári a prejave bola badať únava. Naďalej je obvinený a teraz stíhaný na slobode za to, že si mal objednať vraždu svojej spoločníčky Sylvie Volzovej.

Z toho, čo Rusko naznačil vyplýva, že obvinenie vníma ako komplot. Svoju verziu priebehu udalostí z roku 1997 a 1998 bude postupne odkrývať a informácie zrejme plánuje verejnosti dávkovať postupne.

Ako trávil čas vo väzbe

Podľa informácií TV JOJ, zdroj z väzenského prostredia uviedol, že mal Pavol Rusko posledný týžden dobrú náladu a pôsobil uvoľnene. Keďže Ústav na výkon väzby v Bratislave má priestory prispôsobené k tomu, aby mohli väzni v prípade, že im to je umožnené, športovať, Pavol Rusko tieto aktivity podľa zdroja využíval. "Športoval, cvičil aj si zabehal. Vôbec na ňom nebolo vidieť, že by bol v strese, skôr naopak, bol v dobrej fyzickej a psychickej kondícii," uviedol zdroj, ktorý doplnil, že Rusko s prepustením počítal.

"Krajský súd v Bratislave zrušil napadnuté uznesenie okresného súdu Bratislava a prepustil obvineného P. R. z väzby na slobodu ," uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak. Útekovú väzbu nahradil súd nariadením probačného a mediačného úradníka. "Súd uložil obvinenému povinnosť, aby policajtovi, sudcovi alebo prokurátorovi nahlásil každú zmenu pobytu," dodal Adamčiak.

Rusko bude musieť udať miesto svojho pobytu a na polícii odovzdať svoj pas. Na nohe bude mať monitorovací náramok. "Do 24 hodín od prepustenia musí odovzdať cestovný pas na oddelení dokladov odboru poriadkovej polície, a do 24 hodín musí probačnému aj mediačnému úradníkovi predložiť potvrdenie o odovzdaní pasu, tiež má zákaz vycestovať, príkaz dostaviť sa k probačnému alebo k mediačnému úradníkovi v lehotách ním určených, minimálne jedenkrát mesačne a je povinný podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami, teda zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby, ktoré je povinný mať počas celého trvania kontroly technickými prostriedkami," uviedol Adamčiak. 

Okresný súd Bratislava II rozhodol v októbri o tom, že Pavol Rusko poputuje do väzby. Spolu so svojím advokátom podali sťažnosť a rozhodnutie putovalo pred Krajský súd. Sťažnosť podal aj prokurátor, a to z dôvodu, že súd rozhodol len v prospech kolúznej väzby, teda z obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov, no nerozhodol v prospech útekovej väzby, pri ktorej by hrozilo, že by Pavol Rusko mohol riešiť situáciu útekom. 

Obhajca Pavla Ruska, Marek Para, pre novinárov uviedol, že obvinený trvá na svojej nevine a odvolaciemu súdu sa budú snažiť vysvetliť, prečo sú obavy z možného ovplyvňovania svedkov neopodstatnené. "Vždy podáme sťažnosť s vyhliadkou na úspech. Som presvedčený, že tie dôvody, tak ako ich prezentoval prokurátor, neboli dané, a preto nesúhlasím s týmto rozhodnutím," uviedol Para v deň, keď Pavla Ruska vzali do väzby. 

Pavla Ruska zadržali policajti ešte 23. októbra. O tri dni sudca okresného súdu rozhodol o jeho väzbe z dôvodu, aby neovplyvňoval svedkov. Rusko je obvinený zo závažného skutku. Podľa vyšetrovania si mal objednať vraždu svojej spoločníčky v Markíze u podsvetia ešte koncom roka 1997.

​Zaplatiť mal aj zálohu 500 000 korún. Motívom malo byť údajné ovládnutie väčšinového podielu v televízii. Rusko toto tvrdenie odmieta. Vypovedal, že v roku 1997 si u mafie len overoval informácie, že či bol terčom likvidácie a diskreditácie práve on. To potvrdila médiám aj jeho exmanželka Viera Rusková v deň výsluchu na polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy