Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
IKEA má ďalší škandál. Matrace a nábytok obsahujú rakovinotvornú látku
Zdielať na

IKEA má ďalší škandál. Matrace a nábytok obsahujú rakovinotvornú látku

Archívna reportáž

SVET / Po technologickej chybe v továrni výrobcu, nemeckého chemického gigantu BASF sa do viacerých matracov a nábytkov IKEA dostala rakovinotvorná látka dichlórbenzol. Podľa spoločnosti IKEA však látka nikde neprekračuje hranicu nebezpečnú pre ľudské zdravie. Napriek tomu vo viacerých krajinách IKEA zastavila predaj niektorých výrobkov a situáciu naďalej prešetruje.

K technologickej chybe u výrobcu BASF došlo pri výrobe toluén-diizocianátu (TDI), ktorý je základnou surovinou viacerých druhov polyuretánovej peny používanej aj pri výrobe matracov. BASF dodal až 7500 ton materiálu so zvýšeným obsahom prudko jedovatého a rakovinotvorného dichlórbenzolu až 50-tim výrobcom nábytku, medzi nimi aj spoločnosti IKEA. Po varovaní od výrobcu nábytkárske firmy pozastavili výrobu prípadne predaj výrobkov, v ktorých bola použitá kontaminovaná pena, i keď množstvá dichlórbenzolu by údajne nemali byť zdraviu škodlivé.

"IKEA dostala pred časom informáciu od spoločnosti BASF, jedného zo svojich subdodávateľov, že sa objavila chyba vo výrobe, ktorá spôsobila zvýšenú hladinu dichlórobenzénu v ich produkcii. Na základe toho začala IKEA vyšetrovanie, ktoré naznačilo, že sa tento problém môže týkať niektorých matracov a čalúneného nábytku," - vysvetľuje Jana Hrubcová, hovorkyňa IKEA Slovensko.

IKEA v šiestich krajinách (Francúzsko, Holandsko, Belgicko, Nórsko, Dánsko a Švédsko) pozastavila predaj niektorých druhov svojich výrobkov. V Maďarsku a na Slovensku zatiaľ problémové výrobky neboli nájdené. "Žiaden z dotknutých výrobkov nie je dostupný v IKEA Bratislava," dodáva Jana Hrubcová.

"Bezpečnosť a kvalita našich výrobkov je pre nás prvoradá, preto bol ako predbežné opatrenie predaj dotknutých výrobkov pozastavený. Následne dostala IKEA informáciu od spoločnosti BASF a ďalších organizácií nábytkárskeho priemyslu, že neexistuje žiadne zdravotné riziko vyplývajúce z výrobnej chyby, ktorá viedla k zvýšeniu hladiny dichlórbenzénu v ich produkcii. Znamená to, že tieto výrobky je bezpečné používať. I napriek tomu IKEA pokračuje vo vyšetrovaní tohto prípadu." Problémový materiál sa vyskytol v niektorých výrobkoch z rady MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO a HYLLESTAD ako aj HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG a KIVIK.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy