Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Súd rozhodol o podmienečnom prepustení Mikuláša Varehu, označovaného ako kráľa Zemplína
Zdielať na

Súd rozhodol o podmienečnom prepustení Mikuláša Varehu, označovaného ako kráľa Zemplína

Archívna reportáž

SABINOV / V prípade "kráľa Zemplína" Mikuláša Varehu rozhodoval v utorok dopoludnia súd. Riaditeľ ústavu na výkon trestu totiž podal návrh na jeho podmienečné prepustenie s tým, že bude ale musieť nosiť monitorovací náramok pre väzňov. Sudca Okresného súdu v Prešove po niekoľkých hodinách návrhu vyhovel, známe podnikateľa tak prepustil. Rozsudok ale právoplatný nie je, prokurátor voči rozhodnutiu podal sťažnosť.

Známy zemplínsky podnikateľ Mikuláš Vareha sa po ôsmich rokoch vo väzení môže dostať von. Rozhodol o tom v utorok Okresný súd v Prešove. Podľa informácií TV JOJ "Kráľ Zemplína" o prepustenie ale nežiadal, návrh podal riaditeľ ústavu na výkon trestu. Ten navrhol podmienečné prepustenie s tým, že Vareha bude ďalej monitorovaný náramkom. 

"Sudca Okresného súdu Prešov na dnešnom verejnom zasadnutí rozhodol o podmienečnom prepustení odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody a súčasne odsúdenému nariadil kontrolu technickými prostriedkami s tým, že odsúdený je povinný sa v lehote dvoch dní dostaviť pred probačného a mediačného úradníka podľa miesta svojho trvalého bydliska, aby mu založili zariadenie na kontrolu polohy. Odsúdenému zároveň okresný súd určil skúšobnú dobu šesť rokov a nariadil probačný dohľad počas skúšobnej doby v trvaní troch rokov,"  informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Mikuláš Vareha dostal aj zákaz prekročiť hranice Slovenskej republiky, bez osobnej dohody s probačným a mediačným úradníkom v mieste trvalého bydliska.  

"Tieto obmedzenie, ktoré súd uložil sú ešte viac obmedzujúce ako by bol zavretý," vyjadril sa obhajca Varehu Jozef Onďák.

Odsúdenému tiež bola uložená povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa preukázateľne uchádzať o zamestnanie. ​Podľa informácií TV JOJ sa mal podnikateľ vzdať práva na sťažnosť, no prokurátor voči rozhodnutiu súdu podal sťažnosť. Verdikt súdu tak nie je právoplatný, rozhodovať bude o ňom ešte Krajský súd. Podľa neho je zásadným pri hodnotení odsúdeného i to, že počas výkonu trestu podával mimoriadne opravné prostriedky v prípadoch, za ktoré sedel za mrežami. Obhajoba túto argumentáciu odmieta. Podľa obhajcu mal na to právo. "Je to jeho právo, to nemôže vylučovať, aby bol podmienečne prepustený," povedal obhajca Varehu Ľuboš Petrovský. 

Ak by podnikateľa zo Zemplína prepustili hoci aj podmienečne. V sabinovskej väznici nastane sťahovanie aké ešte nezažili. Podnikateľ zo Zemplína doteraz riadi firmy aj spoza mreží a jeho komunikácia s daňovým úradom spolu s jeho súdnymi spismi budú zrejme musieť odviezť dodávky. Z väznice by k nemu domov totiž putovali aj jeho spisy, ktoré by však muselo odniesť nákladné auto - vážia takmer 3 tony. 

Mikuláš Vareha si z 12-ročného trestu odsedel už 8 rokov. O jeho podmienečnom prepustení prešovský sudca rozhodoval aj koncom marca. Vtedy ale pojednávanie odročil na 16.4, pretože v spise chýbali listinné dôkazy. 

"Pán Zemplína" bol konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách, ktoré vytvoril, aby mohli vzájomne obchodovať. Trestná činnosť sa diala v rokoch 2008 až 2011 najmä v okrese Trebišov. Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi išlo o spoločnosti Shen Tian, TVX SK, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné. Podľa súdu Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent.

Podľa výsledkov vyšetrovania sa Vareha dopustil 24 čiastkových skutkov krátenia alebo neodvedenia dane, v dôsledku čoho štátu spôsobil škodu za viac ako 57 miliónov eur. Keďže Vareha v stanovenej lehote nezaplatil peňažný trest, ŠTS v roku 2015 rozhodol o premene trestu, takže odsúdenému pribudlo ďalších 12 mesiacov vo väzení. Vareha sa už koncom roku 2017 pokúšal o prerušenie výkonu trestu zo zdravotných dôvodov. Okresný a následne aj Krajský súd v Prešove však jeho žiadosť zamietli.

Pozrite si reportáž, ako to vyzeralo koncom marca, keď súd rozhodoval o jeho prepustení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy