Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Sudca rozhodoval o prepustení Mikuláša Varehu, k výsledku nedošlo
Zdielať na

Sudca rozhodoval o prepustení Mikuláša Varehu, k výsledku nedošlo

SABINOV / Prešovský sudca v stredu za múrmi ústavu na výkon trestu v Sabinove rozhodoval o podmienečnom prepustení známeho zemplínskeho podnikateľa Mikuláša Varehu. Ten si z 12-ročného trestu odsedel už osem rokov. Na výsledok čakal aj štáb TV JOJ.

Podľa informácií TV JOJ nepodával žiadosť o prepustenie sám podnikateľ ale riaditeľ väznice. Očakávalo sa, že by ho mohli prepustiť s tým, že by mal monitorovací náramok. Sudca ale pojednávanie odročil na 16.4. V spise totiž chýbali listinné dôkazy. Po ich doplnení bude rozhodovanie obnovené. 

​Najvyšší súd SR vo februári 2014 na verejnom zasadnutí potvrdil podnikateľovi Mikulášovi Varehovi trest odňatia slobody na 11 rokov, ktorý mu uložil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Najvyšší súd Varehovi potvrdil aj peňažný trest 100-tisíc eur. Keďže ho neuhradil, pobyt za mrežami sa mu podľa rozsudku predĺžil o jeden rok navyše. Práve tento rozsudok Špecializovaného súdu chýbal v spise, preto bolo rozhodnutie súdu odročené na 16. apríla. Vtedy chcú vypočuť aj pedagóga, ktorý by sa mal vyjadriť k jeho správaniu za mrežami. Podľa posudku bol dvakrát disciplinárne odmenený za vedenie šachového krúžku. Ak by odsúdeného podnikateľa zo Zemplína o necelé tri týždne podmienečne prepustili, domov by zo sabinovskej väznice odišiel s náramkom na nohe.

"Pán Zemplína" bol konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách, ktoré vytvoril, aby mohli vzájomne obchodovať. Trestná činnosť sa diala v rokoch 2008 až 2011 najmä v okrese Trebišov. Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi išlo o spoločnosti Shen Tian, TVX SK, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné. Podľa súdu Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent.

Podľa výsledkov vyšetrovania sa Vareha dopustil 24 čiastkových skutkov krátenia alebo neodvedenia dane, v dôsledku čoho štátu spôsobil škodu za viac ako 57 miliónov eur. Keďže Vareha v stanovenej lehote nezaplatil peňažný trest, ŠTS v roku 2015 rozhodol o premene trestu, takže odsúdenému pribudlo ďalších 12 mesiacov vo väzení. Vareha sa už koncom roku 2017 pokúšal o prerušenie výkonu trestu zo zdravotných dôvodov. Okresný a následne aj Krajský súd v Prešove však jeho žiadosť zamietli.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy