Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trumpa dobre poznáte: Vladimír Mečiar s možnosťami superveľmoci
Zdielať na

Trumpa dobre poznáte: Vladimír Mečiar s možnosťami superveľmoci

Kdekto stále odmieta uveriť, že múr medzi USA a Mexikom bude stáť. Ľudia neverili, keď ho sľuboval vo svojej volebnej kampani. Neverili mu, keď prednášal svoju inauguračnú reč. A niektorí ešte ani teraz neveria. Nebudú veriť, ani keď budú stáť pred tým múrom, že fakt stojí.

Pre Slovákov starších ako 30 rokov by Trump nemal byť žiadnou záhadou. Prosto si stačí predstaviť Vladimíra Mečiara, ktorý disponuje prostriedkami superveľmoci. Náš „LenOn“ našťastie nemal dosť sily. Americký má, aj s rezervou.

Ak sa pozriete na Trumpove sľuby,  nie sú len iracionálne, ale aj zhubné. Ich naplnenie vážne poškodí aj USA. Nezamestnanosť je nízka a väčší problém je uloviť zamestnancov, než hľadať si prácu. Zhruba polovica ľudí zamestnaných v poľnohospodárstve sú nelegálni imigranti. Ak ich Trump prehodí cez plot, cena práce na farmách závratne stúpne. Čiže chlieb bude v USA významne drahší.

To ale Trumpa nezaujíma. Múr je riešenie, ktoré bude vidieť. A bude sa ľuďom páčiť. Fungovať nemusí. Nie do okamihu, kým bude komu pripísať vinu za negatívne dopady. Amerika bude mať čoskoro celé davy nepriateľov. Vonkajších i vnútorných.

Donalda Trumpa nebude zaujímať realita. Ako povedal jeho hovorca – môže sa stať, že nebude súhlasiť s faktami. Ak sa dostanú fakty do rozporu s Trumpom, idú fakty bokom a pravdu má Trump. Aj by to bolo zábavné, keby nevládol najmocnejšej krajine sveta. Trump, bez ohľadu na skutočné následky, bude realizovať všetko, čo v kampani sľuboval. Múr s Mexikom je z toho ešte azda najmenej.

Tu na Slovensku by sme sa napríklad mali postaviť realite čelom a konečne si pripustiť, že NATO sa práve rozpadá a končí. A že sme jedným z terčov ruskej imperiálnej politiky. Hranica obnovenej sovietskej ríše má byť na západ od nás. Môžeme si za to aj sami – neboli sme ochotní do vlastnej bezpečnosti investovať a dnes stojí medzi nami a potenciálnym vojenským nepriateľom tak akurát kapitán Danko a plukovník Fico.

Bolo by ľahké uveriť, že Trumpa napokon zastaví sofistikovaný systém bŕzd a protiváh. Vždy je ľahké uveriť, čomu veriť chceme. Na tom stojí a padá jeho politická kariéra. Trumpovi voliči veria, že svoje sľuby splní a podporujú ho. Jeho odporcovia veria, že takú sprostosť predsa neurobí a nesnažia sa ho zastaviť za akúkoľvek cenu.

Áno, americkú ústavu napísali tak, aby dokázala odolať tyranii. Lenže v konečnom dôsledku nebude musieť odolávať ústava, ale ľudia. A Američania nie sú na svojho Mečiara absolútne pripravení. Miestne médiá ešte nedokázali ani len spracovať fakt, že niekto môže do kamery bohorovne klamať a tárať bludy, ktoré sú úplne očividne v rozpore s realitou. Alebo že polícia môže zatýkať novinárov, ktorí pokrývajú verejné protesty. Americké inštitúcie nie sú pripravené na to, že prezident môže ignorovať všetky pravidlá a akúkoľvek kritiku umlčať hrubou silou. Samosprávam ešte ani nedochádza, že ich vzťah s federálnou vládou sa mení z partnerského na vazalský.

Kým sa Amerika postaví svojmu prezidentovi na odpor, ak vôbec, stihne Trump naplniť väčšinu svojich šialených sľubov. Radšej mu uverte už teraz. Akoby povedal Mečiar: "Je po voľbách, zvyknite si."