Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predseda Fico podáva novinárom pomocnú ruku. Hyeny do nej hryzú
Zdielať na

Predseda Fico podáva novinárom pomocnú ruku. Hyeny do nej hryzú

Láskavý predseda našej múdrej vlády urobil významnú službu slovenskej žurnalistike. Nezanedbateľnou mierou prispel k zvýšeniu jej kvality, keď zakázal svojim ministrom, aby poskytovali stanoviská Denníku N. Radikálne tak obmedzil počet bludov a lží, ktoré by N-ko muselo uverejniť.

Novinári berú túto lapáliu, ako je ich zvykom, negatívne. Nesnažia sa v premiérovom rozhodnutí hľadať to dobré. Majú pocit, že ich Fico za čosi karhá. No, iste, karhá. Ale však nech si len skúsia predstaviť, že by ich Fico nahlas chválil a Erik Tomáš verejne tľapkal po pleci...

A hlavne, netreba si to brať osobne. Aj sa blížia voľby, aj je to stará tradícia, že keď sa predseda vráti z Moskvy, niekto musí dostať po papuli. Mladší si ju samozrejme nemôžu pamätať, ale v čase, keď mladý súdruh Fico vstupoval do komunistickej strany, to bolo ešte integrálnou súčasťou politickej kultúry sovietskeho bloku. A keďže podľa Vladimíra Putina bol rozpad Sovietskeho zväzu najväčšou chybou dvadsiateho storočia, nebude ju pán Fico umocňovať tým, že sa vykašle na staré tradície.

Ľudia z Denníka N teda dostali po papuli. Aspoň symbolicky. Nateraz.

Bolo by, samozrejme, hlúpe domnievať sa, že nebaviť sa s N-kom poradili Ficovi v Moskve. Ak si vážne myslíte, že Fico sa tam Shootyho samolepkami chválil, museli ste dočista osprostieť. Niežeby Si Ťin-pching, Nazarbajev, Sísí či aj samotný Putin nemali svojich posmievačov. Majú ich tak za dva plné žaláre a stredne veľký cintorín. Keby sa dozvedeli o Shootyho nepotrestaných urážkach predsedníckeho majestátu, Fico by sa na spoločnú fotku nezmestil ani do toho zadného radu.

Fico si v Moskve prosto uvedomil, kým je a kam patrí. A po návrate to dal najavo. Jasne.

Pozrite, Fico je predseda vlády. To znamená, že ak ste už vy niekde počuli, či dokonca čítali, že v druhej svetovej vojne nezahynulo toľko Rusov preto, lebo zomrieť vo vojne je také hrdinské a cool, ale preto, že Stalinova politika bola stupídna a spôsob vedenia vojny diletantský, tak už o tom zaručene vie aj Fico.

Lenže Stalin dobyl veľkú časť Európy a zaviedol v nej poriadok, za ktorým nebanuje len Putin. Aj Fico naň s nostalgiou spomína. Nemôže byť totiž pravdou, že si Fico november 89 ani nevšimol. Div, že ho vtedy netrafil šľak.

Fico predsa nechcel byť predsedom vlády. Sníval skôr o tom, že bude prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa. S prakticky neobmedzenou mocou, ktorá nezávisí od vrtkavej lásky luzy, ktorej sa treba každé štyri roky ponižujúco pochlebovať, aby ho zvolila.

V Moskve si Fico uvedomil, že rozpad sovietskeho bloku bol naozaj obrovskou chybou. Načase ju napraviť.