Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kpt. JUDr. Danko by sa mal stať rektorom Univerzity Mateja Bela
Zdielať na

Kpt. JUDr. Danko by sa mal stať rektorom Univerzity Mateja Bela

Zdroj: TV JOJ/reprofoto

Andrej Danko by veľmi prekvapil, keby voči sebe vyvodil osobnú zodpovednosť, ako ho vyzýva koaličný partner. Skôr sa dočkáme, že bude v parlamente bozkávať svoj doktorský diplom. Pre krajinu je to istým spôsobom dobrá správa. Keby bol kpt. JUDr. Danko bystrejší, mohol by u nás zaviesť rovnaký klon moskovského režimu, aký majú v Maďarsku a Poľsku. Že by to chcel, vôbec netají. Máme šťastie, že v skutočnosti nemá ani na napísanie právnickej rigorózky.

Dankove politické stratégie majú rovnakú kvalitu ako vojenské, jeho právnické schopnosti plne zodpovedajú jeho rigoróznej práci. Jeho posledný počin, pokúsiť sa anulovať výsledok komunálnych volieb v Bratislave, hovorí za všetko. Nejde o to, že by tento právny nezmysel azda nemohol nájsť podporu košického ústavného orákula. Jeho rozhodovanie občas nebýva ani predvídateľnejšie, ani konzistentnejšie ako veštby delfskej Pýtie. No keby sa museli voľby opakovať, hlavné mesto by už len natruc opäť zvolilo za primátora Matúša Valla, len s ešte presvedčivejším výsledkom a silnejším mandátom ako má teraz.

Danko je živým dôkazom, že ak má niekto neprimerané ambície, ktoré sú nepriamo úmerné jeho schopnostiam, politika je preňho ideálnym priestorom na sebarealizáciu. Nebude napokon iba náhoda, že naša politika je plná právnikov takého formátu ako doktor Mečiar alebo doktor Fico. Najviditeľnejšie škody na slovenskej demokracii napáchali právnici, ktorí by v advokácii skončili pri rozvodoch či rodinných sporoch o dva áre záhrady.

No hoci v politike neexistuje žiadna hranica pre toleranciu neschopnosti, existuje v nej miera trápnosti, ktorá je neprekročiteľná. Za plagiátorstvo neodstupujú len politici v krajinách s vyspelou politickou kultúrou. Padli preň aj dvaja ministri Babišovej vlády a dokonca maďarský prezident Pál Schmitt. Hoci tento fakt leží za hranicami kognitívnych schopností kapitána Danka, jeho pozícia sa práve stala neudržateľnou. Čím intenzívnejšie sa bude brániť, tým bude smiešnejší a výsmech je v politike vražednejší ako korupčné kauzy.

Sociálne siete to okamžite zhrnuli jedinou vetou: Danko je na tom rovnako, ako jeho rigorózna práca - je odpísaný.

Druhou stranou mince je, že Danko, celkom očividne, nebol jediný, kto dokázal získať titul opisovaním skrípt a učebníc. Nestalo by sa to natoľko zjavným, keby sa ho univerzita nesnažila kŕčovito kryť. Teraz vyjdú na smiech minimálne dve právnické fakulty a následok pocítia aj ich budúci absolventi, ktorí budú hľadať uplatnenie.

O Danka sa napokon postará normálny demokratický proces. Nemá na viac, nedokáže sa správať inak a jedného dňa nevyhnutne prekročí hranicu, po ktorej sa mu vysmeje už aj tradičný volič Slotu, Rafaja či Hrnka. Podobný demokratický mechanizmus existuje, aspoň formálne, aj na univerzitách. Tie si samé volia svoje samosprávne orgány i vedenie. Ak ani po tejto trápnej afére nezareagujú, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici si zaslúži, aby sa jej ďalším rektorom stal kapitán doktor Danko.

Súvisiace články