Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vallo je pre politiku príšernou správou
Zdielať na

Vallo je pre politiku príšernou správou

Zdroj: SITA

Najvýraznejším predstaviteľom generačnej výmeny v politike je v tomto okamihu nový primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Jeho volebné víťazstvo je dobrou správou, pretože predstavuje skutočnú alternatívu k vyhoreným politickým elitám. Ukázal, že to ide aj bez populizmu a extrémizmu. Práve preto by sa mal pripraviť na to, že bude čeliť nepriateľskej vláde, národnej rade aj mestskému zastupiteľstvu. Bolo by veľmi prekvapujúce, keby mu výkon funkcie neosladili všetkými dostupnými spôsobmi.

Vallo je pre koalíciu aj opozíciu poplašnou správou. V parlamentných voľbách sa budú všetci preťahovať o ľudí, ktorí si mýlia Brusel a Moskvu. Je ich rozhodne viac ako polovica. Majú strach z utečencov, nenávidia Rómov, neznášajú homosexuálov a uprednostňujú istoty pred osobnou slobodou. Lenže ich hlasy sa rozdelia medzi Fica, Danka, Sulíka, Matoviča, Hlinu, Kollára a Kotlebu. Ostatní ich netrápili, donedávna beztak nemali koho voliť.

Ľudia z PS, nielen v Bratislave, zrazu dokázali získať moc aj bez lacných populistických hesiel a sľubov. Ak sa im podarí svoje riešenia a vízie aj zrealizovať, stanú sa skutočnou hrozbou.

Bude to však nesmierne zložité. Primátor môže bez súhlasu zastupiteľstva prakticky len kúriť a svietiť. Vallo bude musieť ukázať, že nie je len architekt a vizionár, ale aj politik. Bude musieť presvedčiť množstvo poslancov, aj takých ktorí budú sledovať svoje vlastné politické ciele, nie verejný záujem. Mal by rátať s húževnatým odporom.

V tomto okamihu je z Valla najvýraznejšia tvár Progresívneho Slovenska a keď bude úspešný, budú sa ním cítiť ohrození všetci. (Matúša Valla v kampani podporovala aj strana Spolu.) Nielen úplne skompromitovaný Smer, ale aj populistická a politicky impotentná parlamentná opozícia, ktorá v komunálkach utrpela rovnaký debakel ako partaj poslanca Fica.

Opozičná Bratislava by čoskoro mohla čeliť všemožným obštrukciám aj zo strany vlády. Vôbec by neprekvapilo, keby sa trebárs nečakane zasekla výstavba obchvatu hlavného mesta, alebo sa v ňom prudko zhoršila bezpečnostná situácia.

Podobných priekov sa dajú vymyslieť desiatky, aj bez zmeny legislatívy. Jednotný front starých politikov, ktorí budú mať z novej krvi paniku, však môže pohodlne pretláčať aj nové zákony, ktoré Bratislavu znevýhodnia. Stačí sa trebárs pohrať so systémom prerozdeľovania daní. Košice i Bratislava sa riadia osobitnými zákonmi, pretože majú mestské časti, ktoré sú samostatnými obcami. Vzťahy medzi nimi a magistrátom by sa dali nastaviť aj tak, aby z primátora zostalo niečo ako prezident hlavného mesta - ceremoniálna figúrka bez akýchkoľvek výkonných kompetencií.

Pokiaľ Vallo aj napriek nevýhodnej pozícii obstojí, bude to však jedným z najsilnejších argumentov, aby ľudia v najbližších voľbách dali šancu novej generácii. Je na ňom, aby ukázal, že politika dokáže fungovať aj keď nie je špinavá, nemorálna, kšeftárska a cynická.

Súvisiace články