Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sulík stavia na zbabelosť
Zdielať na

Sulík stavia na zbabelosť

Zdroj: TV JOJ

Richard Sulík si pozorne naštudoval migračný pakt a zistil, že slovo záväzok sa v ňom vyskytuje 86-krát. Počtársky prístup k politike je napokon jeho najznámejšou kvalitou. V Exceli, alebo možno len na prstoch si zrátal, že počet migrantov, ktorí majú záujem prísť na Slovensko, sa limitne blíži nule, kým podiel Slovákov, ktorí tu nechcú migrantov je vyšší ako polovica. Čiže ak si ich sem nenecháme poslať, máme o problém menej a Sulík bude vyzerať hrdinský ako ochranca Slovákov pred divokými africkými hordami.

Širší kontext sa na prstoch zrátať nedá. Dokonca ani Excel naň nemá vzorce. Vyžaduje chápanie migrácie vo veľmi širokom globálnom kontexte, a to Sulík dlhodobo nezvláda.

Nejde pri tom o žiadnu “slniečkarsku” empatiu k vojnovým alebo ekonomickým utečencom. Politika je pragmatická záležitosť, dokonca môže byť aj cynická. Keď Sulík hovorí, že jeho úlohou je postarať sa o vlastnú krajinu, má absolútnu pravdu. Problém je v jeho predstave, čo je pre krajinu dobré. Že Slovensko môže donekonečna parazitovať na svojich bohatých partneroch bez toho, aby prispelo aj k politickým nákladom na udržiavanie ekonomickej a vojenskej veľmoci, akou je Európska únia.

Nikto od Slovákov nežiada, aby pomáhali utečencom. Žiadajú od nás, aby sme pomohli našim vlastným spojencom a partnerom, ktorí ich nápor prestávajú zvládať. Či s migrantmi prídu aj problémy? Určite áno. Skúste si predstaviť skupinu tisícov Slovákov, ktorí by bežali o život kamsi za hranice. Koľko by medzi nimi bolo násilníkov, zlodejov a podvodníkov? Spomínate si ešte na nápisy v rakúskych obchodoch v ranných deväťdesiatych rokoch, v ktorých zdvorilo žiadali Slovákov, aby nekradli? A to už neutekali pred totalitným režimom, len túžili po západnom blahobyte.

V akejkoľvek veľkej skupine ľudí sa nájdu aj takí, ktorí niekoho okradnú, olúpia, znásilnia, zbijú alebo aj zabijú. Lenže povedať vlastným spojencom, že im nepomôžeme, pretože sa bojíme problémov, ktoré nám to prinesie, je vlastne učebnicová definícia zbabelosti. A zdá sa, že zbabelosť je niečo, na čom sa dá u nás postaviť solídny základ moci.

Radšej sme nechali vyviezť vlastných občanov do vyhladzovacích táborov, než by sme kládli odpor a riskovali vlastné životy. Radšej sme zničili životy vlastných ľudí a celú krajinu, než by sme kládli odpor vojenskej invázii vlastných spojencov. Zbabelosť je základná stratégia prežitia nášho národa. Hrať na ňu je zaručený recept na politický úspech.

Akurát nás táto zmes zbabelosti a vypočítavého sebectva tentoraz dobehne. Populisti, ktorí si upevňujú moc ako ochrancovia svojich národov pred masovou migráciou a nepozerajú za hranice hnojísk, na ktorých sú kohútmi, zásadne nemajú záujem riešiť nejaké globálne problémy. Ich riešenia sú drahé a obmedzujú ekonomiku.

Lenže práve globálne problémy budú vyháňať z domova také masy ľudí, o akých sa nám dnes ani nesníva. Aj keby sa Sulík napokon rozhodol rovno ich na hraniciach strieľať, operetná armáda, ktorou disponujeme, na to prosto nebude stačiť. Malá, izolovaná krajina bez významnej ekonomickej a vojenskej sily, akou bude Sulíkovo Slovensko, nebude mať žiadnu šancu.

Sulík chce zabezpečiť Slovákom, že ich krajina zostane k dispozícii ich deťom a vnúčatám. Nuž, demografický vývoj hovorí, že tých vnukov bude žalostne málo a v generácii ich pravnukov zostane takmer prázdna. S trochou šťastia ju azda osídli nejaká iná skupina ľudí, ktorá si ju bude viac vážiť a lepšie spravovať.

Súvisiace články