Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico môže zostať v Bonaparte, už sa zaňho musí hanbiť len Smer
Zdielať na

Fico môže zostať v Bonaparte, už sa zaňho musí hanbiť len Smer

Zdroj: SITA

Aj pri všetkej potrebnej úcte k prezumpcii neviny je definitívne potvrdené, že Robert Fico býva u daňového podvodníka. Rozsudok síce nie je právoplatný a nie je teda isté, že Ladislav Bašternák naozaj pôjde na päť rokov do väzenia, k podvodu sa však pred súdom priznal. Otvorená teda zostáva len otázka výšky trestu, nie viny ako takej. Máme šťastie, že poslanec Fico už nie je predsedom našej vlády, pretože to by bola naozaj hrozná hanba.

Nechajme na súdy, ako dlho bude Bašternákov byt a stravu hradiť daňový poplatník, a či vôbec. Pre kolektívnu psychohygienu by, samozrejme, bolo nesmierne užitočné, keby “náš človek” nevyviazol bez trestu. Rovnako by potešilo, keby Fico aspoň raz v živote dodržal slovo a vysťahoval sa z Bašternákovho bytu. Ale nemusí. Beztak už nereprezentuje nikoho, okrem svojej strany, a tej už naozaj niet ako pomôcť ani ublížiť. Bolo by to vlastne zbytočné gesto.

Dôležité je, že dnes všetci poznáme pravdu a niet pred ňou kam uhnúť. Najdlhšie vládnuci slovenský premiér býval v byte daňového podvodníka. Najdlhšie slúžiaci slovenský minister vnútra obchodoval s daňovým podvodníkom. To by sa ešte mohlo pritrafiť aj v slušnejších stranách, no kým boli oni dvaja na svojich postoch, bol ich podvodník nedotknuteľný. Chránili ho, keď sa ho zastávali a vyhlasovali, že médiá o jeho podvodoch klamú. Museli by byť úradne slaboduchí, aby dnes niekto uveril, že oni sami verili tomu, čo tvrdili.

Navyše sa skutočne nedá nemyslieť na to, že Fico bol premiérom a Kaliňák ministrom vnútra, keď na Slovensku zavraždili novinára a jeho snúbenicu. A že vyšetrovanie vraždy sa pohlo až po tom, čo ich vytrvalý tlak verejnosti prinútil odstúpiť z funkcií. Ak môže byť táto krajina na niečo hrdá, tak práve na to, že ich dokázala poslať na smetisko politických dejín.

Každá štandardná politická strana by v tomto okamihu zvolávala mimoriadny snem s dvoma bodmi programu - voľbou nového predsedu a podpredsedu, plus s vylúčením tých starých zo strany. Nie preto, aby ostatní členovia zachránili svoju politickú budúcnosť, nik príčetný by na seba nekládol takéto nesplniteľné nároky. Iba preto, aby sa členovia Smeru aspoň mohli doma pozrieť do očí svojim rodičom, ženám a deťom. Aby mali šancu ich presvedčiť, že fakt nevedeli a s hentými dvoma naozaj nechcú mať nič spoločné.

Asociálna demokracia, prirodzene, nič také neurobí. Nie je to štandardná politická strana, len voľné združenie oportunistov, ktorí investovali do Ficovho politického podniku. Práve preto, lebo vedia, že žiadne nabudúce nebude, sa pokúsia vyžmýkať zo zostávajúceho času aj posledné dostupné euro.

V okamihu, keď sa Bašternák pred súdom priznal k vedomému daňovému podvodu, aby sa vyhol riadnemu procesu s dokazovaním a prípadnému trestu, ktorý tak mohol byť významne vyšší, zasadil nielen Ficovi a Kaliňákovi, ale celej partaji ranu z milosti. Riadny proces by sa s nejakými štandardnými obštrukciami, ako sú výmeny advokátov a nečakané choroby, dal ťahať roky. Rozsudok by rozhodne nepadol pred najbližšími voľbami. Politické náklady by významne klesli. Lenže čo iné mohli od Bašternáka čakať? Je to naozaj ich človek, so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane silného pudu sebazáchovy a schopnosti prežiť čokoľvek, za akúkoľvek cenu, len ak ju nemusí zaplatiť sám. A majú takých svojich ľudí dosť. Až si začnú zachraňovať vlastnú kožu, môžu Fico s Kaliňákom skončiť aj o čosi horšie, ako len s hanbou a imidžom treťotriednych lapikurkárov z geta.

Súvisiace články