Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ani naši dedovia neporazili fašistov v diskusii
Zdielať na

Ani naši dedovia neporazili fašistov v diskusii

Nekonečné diskusie o tom či diskutovať s náckami prehliadajú základný fakt, že prvotným zdrojom všetkých nedorozumení je komunikácia. Opomeňme fakt, že naši dedovia nezvádzali s fašistami slovné prestrelky. Neviedli s nimi dialóg, ale ich strieľali. Akokoľvek by sme si chceli s fašistami čokoľvek vyjasniť, neexistuje spoločný jazyk, v ktorom by sme si s nimi mohli vymieňať názory. Bolo by to ako debata nevidiaceho s nepočujúcim. Chýba nám spoločná komunikačná platforma.

V Európe skutočne prebieha stret civilizácií. Len nie práve medzi islamom a kresťanstvom. S násilníckou zberbou, ktorá zráža nevinných ľudí nákladnými autami, reže ich nožmi, či do nich strieľa zo samopalov má moslim asi toľko spoločného ako kresťan s Mariánom Kotlebom a jeho zberbou.

Isteže existuje kopec moslimov, ktorí teror nikdy neodsúdia. Pretože majú klamlivý pocit, že islamizmus je pre nich menšou hrozbou ako „križiaci“ zo západu, ktorí chcú opäť ovládnuť ich krajinu, znásilniť ich ženy a dcéry a zavraždiť ich synov. Aliho z Pakistanu kŕmia rovnakou propagandou ako Jana z kysuckej krčmy. Aj Jano sa bojí, že príde mohamedán a vyhubí celú dedinu. Okrem dievčat, lebo tie sú – napriek dlhým generáciám ťažkého alkoholizmu a vnútrorodového kríženia - tie najkrajšie na svete. Tie si odvedie do háremu.

Skutočná vojna zúri medzi ľuďmi, ktorí chcú, aby mohol čo najväčší počet ľudí čo najlepšie žiť a  násilníckou luzou, ktorá chce zabiť čo najväčší počet ľudí, ktorých nenávidí. A nenávidí každého, kto nechce zabíjať s ňou. Ideály ktoré hlása, sú len dekoráciou ako vlajky, odznaky a uniformy. Je to propaganda, nie viera.

Ak taký Milan Uhrík povie, že nemôže odsúdiť holokaust, pretože  nie je historik, nemyslí tým, že nemá predstavu o dejepise a nevie odpovedať. Začať mu ukazovať dokumentáciu priemyselnej genocídy by k ničomu neviedlo. Uhrík predsa nechcel povedať, že problém je naňho priveľmi zložitý a nemá naň názor. Chcel by povedať, že nacisti dobre urobili, keď tých smradľavých parazitov vyhubili. Ale vie, že nemôže. Keby ste s Uhríkom chceli viesť plnohodnotný dialóg, museli by ste nechať pozabíjať väčšinu jeho blízkych a následne mu s kamennou tvárou vysvetliť, že tento skutok nemôžete odsúdiť, pretože nie ste právnik. Tomu by určite porozumel. Lenže to nemôžete.

Diskutovať s fašistami je nezmyselné a zbytočné. Diskutovať treba s ich voličom. Pretože existuje množstvo najrôznejších dôvodov, pre ktoré najrôznejší ľudia pôjdu voliť Kotlebovu čvargu. Trebárs majú plné zuby mravnej a intelektuálnej spodiny, ktorá ovládla politiku a chceli by ju vidieť visieť. Majú pocit, že im ukrivdil každý jeden režim, len fašizmus nezažili, tak mu chcú dať šancu.

Ľudia majú mnoho problémov, s ktorými si nevedia poradiť a Kotleba nie je riešením ani jediného z nich. Ak niekoho trápi svrab,  lepra ho zaručene nevylieči. A dá sa mu to vysvetliť. Len to chce ohromnú trpezlivosť. Schopnosť počúvať. Ochotu pomôcť. Lásku, nie nenávisť. Tí, čo volia náckov jej potrebujú viac, ako ktokoľvek iný. Samotným náckom ale dokáže pomôcť iba ich vlastná medicínka.