Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Testovanie nie je prvomájový sprievod, úspechom nie je účasť
Zdielať na

Testovanie nie je prvomájový sprievod, úspechom nie je účasť

Zdroj: noviny.sk/MZ SR

Pokiaľ išlo pri pilotnom testovaní obyvateľstva len o účasť a disciplínu, bolo nepochybne úspešné. Zúčastnilo sa ho plných sto percent testovaných občanov. Obrovský úspech, aj Kim Čong-un by bledol závisťou. Pokiaľ bolo účelom tohto nápadu zabrzdiť pandémiu, budeme si musieť s jeho hodnotením ešte nejaký čas počkať.

Svet sa s napätím díva, čo z toho vylezie, a niet sa čomu diviť. Niežeby bol ten nápad natoľko geniálny, že naň zatiaľ nik neprišiel. Skôr naopak – nezdal sa byť taký dobrý, aby stál za enormné finančné náklady, o extrémnej námahe testovacích tímov pomlčiac. Testovať ľudí od siedmej ráno do desiatej večer, dva dni po sebe, je výkon, ktorý dokážu naozaj oceniť len špičkoví vytrvalostní športovci. Ľudia, ktorí sa pri ňom zoderú, budú kdesi inde akútne chýbať. Vojaci azda hneď v pondelok nevyrazia do boja, no lekári a sestry sa budú musieť vrátiť k svojim pacientom.

To všetko by nepochybne stálo za to, keby to zachránilo ľudské životy. Či ich to zachránilo, zistíme podľa ďalšieho vývoja krivky nakazených, chorých a mŕtvych. Lockdown by ju mal každopádne zabrzdiť, vcelku predvídateľným spôsobom. Nie sme prví, kto k zákazu vychádzania pristúpil, takže máme k dispozícii vcelku spoľahlivé matematické modely. Nech je už lockdown akýkoľvek nepopulárny, je jediným známym, skutočne účinným opatrením na spomalenie nákazy.

Testovanie je, pri jeho súčasnom nastavení, akciou, ktorej účelom by mohlo byť skôr zmiernenie lockdownu. Kto má negatívny test, môže vychádzať z domu. Otvorenou zostáva otázka spoľahlivosti testu.

Ktosi prirovnal antigénové testy k dychovej skúške na alkohol. Rýchlotesty sú spoľahlivé pri vysokej náloži vírusu, mali by teda spoľahlivo odfiltrovať „ožratých“, čiže tých, ktorí sú práve infekční a schopní rozšíriť nákazu medzi veľké množstvo ľudí. Prirovnanie je to celkom dobré. Aj dräger zistí, či ste v danom okamihu triezvy, nedokáže však nijako odlíšiť, či ste abstinent, príležitostne pijete, alebo ste notorický alkoholik, ktorý je akurát na suchu. Štatisticky nevyhnutne vypustíme na ulicu neznámy počet ľudí, ktorí boli v okamihu testovania negatívni, no už zakrátko budú infekční.

Neexistuje epidemiológ, ktorého by nezaujímalo, ako tento pokus dopadne v reálnej praxi. Možno by ho nechcel skúšať v krajine, kde žijú jeho priatelia a blízki, no nedá sa spochybniť, že celý svet bude s napätím očakávať, ako to u nás dopadne. Nie deň alebo dva po testovaní, ale v dlhšom časovom horizonte, keď sa následky ukážu na celkovej štatistike vývoja pandémie na Slovensku.

Bezpečným riešením by bol dobre zorganizovaný zákaz vychádzania, cielené testovanie rizikových skupín ako sú zdravotníci, pokojne aj každodenne, a dôsledné trasovanie kontaktov nakazených. Svet by sa na to nedíval s napätím, ale pre obyvateľov Slovenska by to bolo o čosi bezpečnejšie, než stať sa pokusnými králikmi v nanajvýš zaujímavom experimente.

Matovičova testiáda, ktorá zatiaľ celkom dobre prekrýva nečinnosť vlády v letných mesiacoch, však nie je len hazardom so životmi, ale aj s dôverou občanov. Veľké množstvo ľudí už teraz neverí nikomu a ničomu, dokonca ani vlastným očiam, ktorými sa môžu presvedčiť, že na covid zomierajú ľudia, ktorí mohli ešte dlho žiť.

Plošné testovanie ani nemusí spôsobiť pohromu, stačí, že neprinesie nič. Nie je to prvomájová manifestácia. Nestačí účasť pochodujúcich s mávadlami, ktorí dobrovoľne prišli, aby nečelili nejakej forme perzekúcie. Ak bude jediným výsledkom akcie oslavná tlačovka vodcu, ktorý dokázal dokopať národ k výteru z nosa, mnohí definitívne prestanú brať vážne všetky opatrenia, aj tie, ktoré skutočne fungujú.

Súvisiace články