Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nech nám Fica všetci bohovia ochraňujú a udržujú ho pri sile
Zdielať na

Nech nám Fica všetci bohovia ochraňujú a udržujú ho pri sile

Zdroj: SITA

V deväťdesiatych rokoch sme tu mali taký populárny vtip: Prečo sa Vladimír Mečiar nemôže hať na skrývačku? Lebo by ho nikto nehľadal. Mečiar ale mizol pravidelne, po každom neúspechu, a vždy ho všetci zháňali. Ani ľudia z jeho najbližšieho okolia sa s ním nedokázali spojiť a časom sa ustálila fráza, že šiel do lesa, za medveďmi. Zdá sa, že Robert Fico je aj v tomto Mečiarovým žiakom.

Fico sa práve vrátil, nevedno odkiaľ, že nič nás do toho nie je, vraj len tak chodil po Slovensku. Musel mať po celý čas nasadené slnečné okuliare a šiltovku, nikto si ho totiž nevšimol, no medveďov sa nik nepýtal. Možno bol práve za nimi, ale ťažko povedať. Ani srnky netušia, ani divú sviňu to nezaujíma.

Predseda Smeru v podstate nikomu nechýbal, no aj tak ho všetci zháňali. Tlačový orgán strany, denník Pravda, dokonca napísal, že si v Izraeli lieči srdce, no expremiér to nakoniec poprel. Stranícke štruktúry v regiónoch už začali opatrne rebelovať a Peter Pellegrini veriť, že by sa mohol stať lídrom. Zrejme aj jemu uniká rozdiel medzi dominantným machistickým alfasamcom a šarmantným chalanom s jamkami na líčkach. Voliči Smeru doteraz hádzali svoje hlasy tomu prvému. Museli by prejsť radikálnou vnútornou zmenou, aby uznali za vodcu chalana s jamkami.

Panika v partaji je však nepriamo úmerná volebným preferenciám. Vinu, nie celkom neprávom, pripisujú jej členovia otcovi zakladateľovi, ktorý nevie, kedy sa patrí pobrať do politického hrobu. No panika triezvemu úsudku veľmi nepomáha, zrejme preto nadobudli pocit, že by stačilo vymeniť Fica za Pellegriniho a všetko by šlo po starom, s nejakým iným Vadalom, novou Troškovou a ďalším Bašternákom či Kočnerom.

Výčitka frustrovaného straníka z Košíc, že Richard Raši prehral voľby lebo Fico, najlepšie ukazuje, že jablká ani v tejto famílii nepopadali od stromu priďaleko. Raši prehral voľby, lebo Paška, lebo parkovacia politika EEI a hlavne - lebo Raši. Košickí rebeli majú asi taký kontakt s realitou ako centrála na Súmračnej.

Fico, samozrejme, nesie plnú zodpovednosť za to, ako Smer fungoval a kam doviedol krajinu. Ale členovia jeho strany nie sú žiadne nevinné obete. Sú to úplne normálni spolupáchatelia. Kým bol Fico garantom ich benefitov, poslušne držali ústa a pochodový krok. Teraz, keď sa stáva bremenom, zrazu objavujú slušnosť a svedomie.

O nejaké vyvodenie zodpovednosti za všetku špinu, ktorá sa prevalila, nikomu z nich nejde. Boja sa len o volebný výsledok. A hoci by nebol úplnou pohromou, s Ficom na čele má smer prakticky nulový koaličný potenciál.

Smer nie je reformovateľný. Nikdy nemal žiadnu ľavicovú agendu ani členskú základňu, ktorej by išlo o presadzovanie sociálnodemokratických hodnôt. Je spolkom oportunistov, ktorí sa ku krajine správali ako víťaz vojny na dobytom území. Ak je Fico zárukou, že zmizne z politického života, nech ho všetci bohovia ochraňujú, uchovajú v dobrom zdraví a udržia pri sile, až kým nedovedie svoj politický gang na smetisko dejín.