Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Marek Krajčí si už za života zaslúži sochu pred ministerstvom
Zdielať na

Marek Krajčí si už za života zaslúži sochu pred ministerstvom

Zdroj: SITA

Nevyzerá ako ideálny stav, že pandemickú krízu mikromanažuje Igor Matovič osobne, no mohlo by byť aj horšie. Oveľa horšie. Mohol by to napríklad kompletne nechať na ministra pohrebníctva Mareka Krajčího. Je celkom príznačné, že v rovnaký deň sa objavila správa o vyhadzovaní vakcín pre nedostatok vhodných striekačiek, ktoré sa vyrábajú na Slovensku, aj o odvolaní šéfa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Tie dve veci spolu súvisia.

Odvolaný šéf VÚSCH František Sabol stál na čele ústavu 17 rokov, za ten čas ho vypiplal na jednu z najšpičkovejších nemocníc v krajine. Minister určite má svoje dôvody, prečo ho vykopol, no neexistuje dôvod, prečo by sa o ne mal podeliť. Nám, plebsu i odvolanému Sabolovi, stačí vedieť, že ho vyraziť mohol, lebo je to jeho právo. Modlime sa, aby ho teda nahradil taký vynikajúci kresťan, že bude schopný konať aj zázraky, inak budú zbytočne zomierať ďalší ľudia.

Zatiaľ sa, žiaľ, zázraky nekonali. Do svojej smrtiacej pozície sa Krajčí dostal, z vôle božej a politickej, uprostred najhoršej zdravotníckej krízy v dejinách moderného Slovenska, no jeho prvým počinom bola výmena skúsených riaditeľov viacerých kľúčových nemocníc. Nahradil ich väčšinou ľuďmi, ktorí majú podstatne bližšie k Bohu, než k manažovaniu zdravotníckych zariadení. To síce nemusí byť nutne zložitejšie, tajomnejšie ani kreatívnejšie, ako také účtovníctvo biskupského úradu, no má svoje špecifiká, o ktorých kniha Leviticus nepíše.

Krajčí okamžite rozložil aj svoj vlastný analytický odbor, čo by mohlo vysvetľovať jeho prácu s dátami, keď trebárs 54 percent tvorí celý koláč. Ani to napokon nemusí byť tak mimo, ako to na prvý pohľad vyzerá. Vychádza to možno priamo z ministrovej duše, veď celý Krajčí celkom určite nevydá ani na štvrť ministra zdravotníctva, no v pohode vystačí na kompletných štyroch jazdcov apokalypsy a vydá aj za tucet nebezpečných diletantov vo velíne jadrovej elektrárne. Ak sa vám to zdá premrštené, stačí si pozrieť jeho aktuálne výsledky.

Slovenská Chirana je síce jedným z popredných európskych výrobcov ihiel a striekačiek, ale akurát my ich nemáme dostatok. Lebo hoci Chirana včas upozorňovala, že ich budeme potrebovať a je schopná ich dodať, nemal ich kto objednať. V dôsledku čoho sme povyhadzovali minimálne stovky dávok vakcíny, ktorej tiež nemáme dostatok. Ministerstvo pohrebníctva zároveň odmietlo umožniť zaočkovanie niekoľkých desiatok zamestnancov Chirany, ktorí vyrábajú striekačky v nepretržitej prevádzke. Lebo však vakcíny nám treba pre infraštrukturálne kritické persóny, ako sú tetušky na úradoch.

Mimochodom, ak je Richard Sulík idiot, pretože nedokázal nakúpiť testy, ktoré mu ministerstvo zdravotníctva nebolo schopné presne špecifikovať, čo robia neobjednané striekačky z Krajčího? Odpovedi na túto otázku by sa Igor Matovič rozhodne nemal vyhýbať, pretože za Krajčího súkromný cintorín ponesie rovnakú politickú zodpovednosť, ako za Sulíkov. Vlastne väčšiu, keďže Krajčí je jeho človek, môže ho odvolať kedy si zmyslí, bez toho aby ohrozil stabilitu koalície.

Ale veď dobre, no, teraz, k..., my. Krajčího kádrové čistky nie sú nevídaným postupom. Už aj Mečiarovo HZDS iba prevzalo metodiku od komunistickej strany, ktorá po víťaznom februári masovo nahrádzala odporných buržoáznych inteligentov robotníckymi kádrami. Traktoristi súdili, murári riadili priemyselné podniky, dojičky šéfovali štátnym úradom. Netreba podliehať panike, či už s robotníkmi a roľníkmi, alebo s duchom svätým prevanutými kresťanskými fundamentalistami, národ tieto intelektuálne genocídy prežije. No na úrovni jednotlivcov žiadne záruky nečakajte. Keď lesníci rúbu nemocnice, lietajú triesky rovno do kremačnej pece.

Nech to však dopadne akokoľvek, už dnes môžeme povedať, že Marek Krajčí by si zaslúžil sochu pred ministerstvom. V nadživotnej veľkosti. Z rýdzeho zlata. Od pohrebných služieb. Ich minister im na ňu zarobí.

Súvisiace články