Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister školstva chce v pondelok otvárať školy. Niektoré samosprávy otvoriť nechcú
Zdielať na

Minister školstva chce v pondelok otvárať školy. Niektoré samosprávy otvoriť nechcú

BRATISLAVA / Minister školstva oznámil, že škôlkari a školáci-prvostupniari, rovnako ako žiaci posledného ročníka stredných škôl, sa budú môcť vrátiť už v 8.februára do lavíc. Podmienkou je však negatívny test aspoň jedného z rodičov nie starší ako 7 dní. Niektorí zriaďovatelia avizovali, že pre nich je otvorenie škôl stále otázne. Viac zisťovala Barbora Jánošová.

Už pár hodín po ozname ministra školstva, že otvárajú školy sa ozývali samosprávy, ktoré sa rozhodli školy a škôlky pre zlú epidemiologickú situáciu v okrese aj tak neotvoriť. Dnes pribudli ďalšie. Regionálny hygienik odporúča nechať školy zatvorené v okresoch Prievidza či Partizánske.

Ministerstvo školstva zverejnilo čiastkový manuál k návratu detí do škôl. Oficiálny a aktualizovaný bude po uznesení vlády. Dôležité formuláre, ktoré sú potrebné pre rodičov, ale aj zriaďovateľov:

V manuáli uvádzajú aj odpovede na niektoré časté otázky:

  • škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu,
  • zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky
  • zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“
  • zamestnanci, ktorí neprídu môžu čerpať dovolenku, mať neplatené voľno, alebo ak mu povaha práce dovoľuje mať homeoffice
  • Prevádzka internátov pre žiakov stredných škôl končiacich ročníkov nie je umožnená s výnimkou prevádzky internátov pre žiakov stredných zdravotníckych škôl, ak to prevádzkové podmienky umožnia (výnimka obsahuje zabezpečiť, aby každý žiak býval v samostatnej izbe a návštevy medzi izbami neboli povolené a bola zabezpečená zvýšená dezinfekcia spoločných priestorov)
  • Základná umelecká škola má možnosť vzdelávať prezenčne v individuálnej forme výučby s výnimkou spevu a dychových hudobných nástrojov

Viac informácii a podrobnejšie podmienky nájdete v galérii celého manuálu:

Niektoré samosprávy otvárať školy nechcú

"Dostal som správu, že pandemická komisia hovorí, že majú otvoriť všetci, aj tí, ktorí sú čiernymi okresmi. My napriek tomu neotvoríme. Komplikuje nám situáciu, že nedostaneme od regionálneho hygienika, že nemáme otvárať, a ideme riešiť právne aspekty a hlavne to, aby rodičia mohli čerpať pandemickú OČR," povedal primátor mesta Hlohovec, Miroslav Kollár. Aj bratislavské mestské časti zisťujú záujem a zvažujú či a ktoré školy otvoriť. "Bratislava- Dúbravka plánuje materské a základné školy otvárať podľa výsledkov testovania a aktuálne pandemickej situácie," informovala Lucia Marcinátová z tlačového referátu mestskej časti Dúbravka. Problémom môže byť aj počet učiteľov v karanténe."Snažíme sa teda o to, aby školy začali fungovať, koľko tried ale to ešte neviem, veľa z učiteliek a zamestnancov máme v karanténe, niektorí sú v nemocnici," konštatoval starosta Podunajských Biskupíc. Bratislavský magistrát upozornil, že v hlavnom meste zrejme prevláda britská mutácia vírusu a upozornili, že aj to treba brať do úvahy pri rozhodovaní o otvorení škôl.

V mestskej časti v Ružinove sú pripravení otvoriť školy. Otvárať môžu až od utorka, 9. februára, keďže cez víkend prebieha na školách testovanie. V pondelok, 8. februára budú všetko dezinfikovať. Hygienik oznámil aj jednu školu, ktorú v Ružinove určite neotvoria z dôvodu šírenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy