Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Britský variant na Slovensku sa objavuje vo viac ako 70% urobených testoch. Na Orave sa zvýšil výskyt o takmer 40%
Zdielať na

Britský variant na Slovensku sa objavuje vo viac ako 70% urobených testoch. Na Orave sa zvýšil výskyt o takmer 40%

BRATISLAVA / Okrem pôvodného koronavírusu Covid-19 má už prevalenciu medzi infikovanými britský variant. Má vyššiu schopnosť prenášania a objavuje sa viac u mladých dospelých, či detí. Ministerstvo zdravotníctva monitoruje jeho zastúpenie u infikovaných. Po dvoch týždňoch je percentuálne zastúpenie nižšie, ale stále vysoké.

Britský variant sa prvýkrát na Slovensku objavil ešte koncom roka 2020. Na začiatku februára ministerstvo zdravotníctva spolu s premiérom Igorom Matovičom zadali zistenie jeho prevalenciu u nás. Výsledky vtedy ukázali 74% britského variantu. Hlavný hygienik Ján Mikas označil toto percento za veľmi vysoké. v hlavnom meste bola na začiatku februára z 27 vzoriek prevalencia britského variantu u viac ako 80 percent z nich 

"Výsledky z oboch prieskumov naznačujú stabilnú situáciu v zastúpení a šírení britského variantu B.1.1.7. v populácii Slovenskej republiky. Ide však o vysoký podiel, " uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Zatiaľ čo na začiatku februára prevládal britský variant najviac vo vekovej skupine od 15 do 29 rokov, posledné laboratórne výsledky ukázali mierne navýšenie vo vekovej skupine do 14 rokov. O viac ako 10 percent narástla prevalencia u seniorov od 75 rokov. Hlavný hygienik vyzýva na ešte dôslednejšie dodržiavanie opatrení. "Je nevyhnutné dodržiavať nastavené protiepidemické opatrenia a pokračovať v nich," vyjadril sa Mikas. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

​Na Orave narástol výskyt britského variantu o viac ako 40%. Zlepšenie situácie v rámci vykonaných 2 384 vzoriek vidieť na juhu Slovenska. V Komárne došlo k poklesu o takmer 30 percent výskytu. Okrem Oravy vykazuje vysokú geografickú prevalenciu západné Slovensko. Okres Nitra a jej okolie má 90-percentné zastúpenie vo vzorkách otestovaných na britskú mutáciu. Oproti zhoršenej Orave spred začiatku februára je v okolí Tatier zlepšenie o tretinu. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy