Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko musí zriadiť tri špeciálne nemocnice. Pôjdu do nich pacienti s koronavírusom
Zdielať na

Slovensko musí zriadiť tri špeciálne nemocnice. Pôjdu do nich pacienti s koronavírusom

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva dostalo v utorok zadanie vypracovať takzvanú reprofilizáciu celej siete nemocníc. Cieľom je zabezpečiť bezpečnú liečbu ochorenia COVID-19. V praxi to znamená vyčleniť pre infikovaných pacientov 3 konkrétne nemocnice.

Tri nemocnice by mali byť vyčlenené na východnom, strednom a západnom Slovensku. Určené budú len na liečbu ľudí infikovaných novým koronavírusom. Výrazne by sa tak malo zabrániť zvýšenému riziku nakazenia zdravých ľudí či zdravotníckeho personálu.

"Aby sme tomuto zabránili, jednoducho pôjdeme v súlade zo zdravým rozumom - vyčlenené pavilóny, vyčlenené nemocnice - to sú práve príklady dobrej praxe z celého sveta," povedal premiér Igor Matovič. 

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že pre pacientov infikovaných novým koronavírusom má dostatok lôžok a niektoré aj v zálohe. Ak by sa však situácia zhoršila, v prípade reprofilizácie nemocníc ako prvá príde na rad Univerzitná nemocnica na bratislavských Kramároch. "Pracujeme napríklad na tzv. červených pavilónoch," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V prvej fáze bude červená nemocnica pozostávať z infekčného pavilónu, ktorý aktuálne aj slúži pre pacientov infikovaných koronavírusom. "Ďalej tieto priestory chceme rozšíriť o samostatnú budovu kliniky geriatrie a ak si to situácia bude vyžadovať, tak celý monoblok nemocnice na Kramároch bude pre týchto pacientov slúžiť," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Eva Kliská.

Pacienti, ktorí sú na geriatrii či v monobloku nemocnice Akadémie Ladislava Dérera hospitalizovaní aktuálne, budú bezpečne prevezení do ďalších nemocníc, kde bude o nich ako aj o ďalších pacientov postarané.

Červená zóna

"Prioritne chceme zabezpečiť to, aby ženy mohli rodiť v bezpečných podmienkach. Takisto, aby adekvánte podmienky či už z pohľadu hygieny alebo bezpečnosti mali onkologický pacienti," uviedla Eliášová.

Ak si to bude situácia vyžadovať, rezort zdravotníctva plánuje pre pacientov s covidom 19 vyčleniť tzv. červenú zónu aj v Univerzitnej nemocnici v Ružinove. Presnejšie pôjde o celý pľúcny pavilón. "Aktuálne pripravujeme tieto priestory, mapuje technické vybavenie ale aj prístrojové vybavenie," dodala Kliská.

Zrealizovanie červenej nemocnice v Bratislave vidí vedenie najneskôr do troch týždňov. Ktoré ďalšie dve nemocnice, a to na strednom a východnom Slovensku majú v zálohe, však nateraz rezort zdravotníctva nekonkretizuje.

Na východe Slovenska by mohla do úvahy pripadať v rámci reprofilizácie nemocníc aj nemocnica v Prešove či v Košiciach.
"Budeme sa teda riadiť pokynmi, ktoré od ministerstva dostaneme. Celú situáciu berieme veľmi vážne, pripravujeme sa na možnosť, že pacientom s potvrdeným ochorením COVID-19 bude viac. Momentálne je pre týchto pacientov vyhradená klinika infektológie a cestovnej medicíny, taktiež sú pre prípadných pacientov pripravené lôžka na klinika pracovného lekárstva, neurologickom oddelení a klinike pneumológie, teda na pľúcnej klinike," informuje hovorkyňa UNLP Košice Ivana Vaněková.

V prípade potreby nemocnica tieto počty lôžok navýši. V Košiciach doposiaľ zaznamenali štyroch nakazených vírusom COVID-19. Z toho jedna žena je hospitalizovaná v nemocnici. "V utorok sme prepustili domov z našej nemocnice mladého Košičana, ktorý bol v Košiciach diagnostikovaný s týmto ochorením ako prvý. Keďže už mal dva testy po sebe negatívne," uviedla Vaněková.

Nemocnica už od minulého týždňa spustila testovanie pacientov s podozrením na koronavírus formou Drive-in. Testovať sa môžete každý deň a laboratórium poskytuje výsledky 2 krát denne.

V Taliansku majú extrémnu situáciu. Vyliečili ale pacienta číslo 1:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy