Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Súdny lekár apeluje na pozostalých. Všetky informácie sú pre nás kľúčové
Zdielať na

Súdny lekár apeluje na pozostalých. Všetky informácie sú pre nás kľúčové

BRATISLAVA / Situácia s pandémiou koronavírusu naráža na realitu v mnohých oblastiach. Dotýka sa aj práce súdnych lekárov a patológov.

Nedostatok ochranných pomôcok začína vážne obmedzovať činnosť pohrebných služieb. Tie svoju činnosť zatiaľ zakázanú nemajú, no sprísnili bezpečnostné opatrenia. Aj súdni lekári a patológovia upozorňujú na to, že pri úmrtí mimo nemocnice pre možnosť prítomnosti koronavírusu, bude prehliadka nebožtíka vykonaná za špeciálnych bezpečnostných opatrení.

Norbert Moravanmský je renomovaný súdny lekár, ktorý okrem práci v pitevni vykonáva aj prehliadky mŕtvych v teréne. Dnes pre koronavírus sa s kolegami nachádza aj on v špecifickej situácii. Pri nutnosti vykonania prehliadky mŕtveho v súvislosti s koronavírusom mimo nemocnice, bude musieť prísť k nebohému do jeho príbytku a ešte predtým, efektívne komunikovať s pozostalými. "Prvá rovina je aby sme vedeli odobrať vzorky mŕtvemu človeku v situácií, kde nie je vylúčené, že môže ísť o infekciu koronavírusom. Druhá rovina je aby sme vedeli ochrániť posádku, pohrebnú službu a všetky ďalšie osoby, ktoré sa v blízkosti nachádzajú."

Čo v praxi znamená ak bude musieť špeciaslista prísť prehliadnuť nebohého k pozostalým, ktorí sú v karanténe?

Lekár príde aj s pohrebnou službou už oblečení v kompletne v ochrannom odeve. Prehliadku naplánuje dôkladne voperd, podľa informácií od pozostalých. Pre bezpečnosť všetkých by pozostalí mali tímu pripraviť vopred zdravotnú dokumentáciu nebohého ale aj bezprekážkový prístup do miestnosti s nebohým. Komunikácia už v tom okamihu by mala byť minimálna aby efektívnu prehliadku nič nekomplikovalo."Čiže my si len odfotografujeme tie doklady, odfotografujeme tú komunikáciu. Väčšinou ju ponecháme na tom mieste a celá administrácia sa potom robí mimo ten priestor."


Aj v tomto prípade  budú potrebovať zdravotníci čo najviac informácií a v tomto prípade platí pravidlo čím viac tým lepšie.Výkon lekára priamo prepája aj činnosť s pohrebnou službou. Pri výkone v ohrozujúcom prostredí zasahujúca služba ochranu mať bude. Už teraz ale pohrebníctva nahlas hovoria o tom, že im základná ochrana chýba. Preto chcú aj samotné pohreby vykopnávať s obmedzeniami. Napríklad, v malom kruhu najbližšej rodiny, prístup na obrad len s rúškom na tvári v prípad klasického pohrebu, zabezpečenie cintorína políciou. 
"Musíme dávať pozor aj na zamestnancov  aby zamestnanci neostali v karanténe." povedal Ladislav Stríž zo slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb.

Pre komlikácie s novým vírusom a nedostatkom rúšok, niektoré pohrebníctva uvažujú zatvoriť prevádzky. Najväčšia bratislavska súkromná pohrebné služba si napríklad ochranné rúša podľa informácii tv joj, nechala ušiť v krajčírstve, aby dokázala chrániť svojich zamestancov.

Dôležitý postup pre príchod lekára:

- komunikujte s operačným strediskom 16155

- pred príchodom lekára otvorte dvere a odstúpte

- minimalizujte verbálnu komunikáciu

-ukážte miestnosť, pripravte doklady

- uvoľnite prístup pre prenos zosnulého

Aký vývoj predpokladajú analytici? Pozrite si reportáž:

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy