Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bratislavská župa prichádza s novinkou. Od pondelka zaočkujú aj nezaregistrovaných ľudí, vrátane detí
Zdielať na

Bratislavská župa prichádza s novinkou. Od pondelka zaočkujú aj nezaregistrovaných ľudí, vrátane detí

BRATISLAVA / Vakcinačné centrum v hlavnom meste Slovenska bude očkovať aj ľudí, ktorí doteraz nedostali termín alebo o očkovanie ešte nepožiadali. Bratislavský samosprávny kraj sa tak rozhodol po tom, čo si pre vakcínu neprišla približne pätina, ktorá mala termín.

Do očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne prišlo aj dnes menej ľudí ako bolo objednaných. "Za včerajšok nám neprišlo 20% pozvaných, ani dnes to nevyzerá lepšie v tom centre. Zhruba 20% ľudí nechodí," konštatoval riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavskej župy, Tomáš Szalay.

Dá sa predpokladať, že podobne by to mohlo vyzerať aj v ďalších dňoch. Bratislavský kraj nie jediný, ktorý hlási nárast počtu ľudí, ktorí mali prísť na očkovanie a neprišli. Rovnako je na tom napríklad Trenčiansky kraj, kde za minulý týždeň prišlo o tisíc ľudí menej ako malo.

Rovnakú skúsenosť hlási aj Košický samosprávny kraj. "Napríklad aj konkrétne minulý týždeň sme začali očkovať deti nad 12 rokov. Pôvodne sme mali zaregistrovaných približne 1 400 ľudí, ale na očkovanie prišlo približne 1 100," informovala hovorkyňa prednostu Košického kraja, Anna Terezková. Dôvodom podľa informácií od rodičov bolo, že už s deťmi odišli na dovolenky alebo mali iný rodinný program. Rovnako je to aj v prípade Bratislavskej župy. No je vraj aj dosť takých prípadov, že kvôli ohlasovanej lotérii sa ľudia zo svojich termínov teraz odhlásili, aby sa prihlásili nanovo a mali šancu vyhrať. "Tak ja dúfam, že to nebude ten hlavný dôvod, pre ktorý sa ľudia dali odlákať od očkovania, ale viem o prípadov, keď práve informácie o pripravovanej lotérii spôsobili odhlasovanie ľudí z termínov očkovania, ale nie v našom kraji," vyjadril sa Tomáš Szalay.

"Zatiaľ takúto štatistiku, aby sa ľudia odhlasovali kvôli lotérii neregistrujeme," uviedla hovorkyňa Terezková. Bratislavský kraj si však povedal, že je škoda lekárov i vakcín a tak sa rozhodol pozvať na očkovanie všetkých, ktorí doteraz napríklad nedostali termín, či sa doteraz nezaregistrovali. "Stačí prísť s občianskym preukazom a s preukazom verejného zdravotného poistenia," odkázal Szalay. V Košickej župe systém, ktorý aktuálne spúšťa Bratislavský kraj, realizujú už niekoľko týždňov. "Týmto spôsobom očkujeme ľudí od polovice mája. Zo štatistík nám dlhodobo vyplývalo, že na stanovený termín nám neprídu približne štyri percentá ľudí," doplnila hovorkyňa Terezková. Pokiaľ ide o tých, ktorí boli zaočkovaní v inom meste, ale na druhú dávku, na ktorú už majú nárok ešte neboli pozvaní, aj tí môžu prísť do veľkokapacitného očkovacieho centra v Bratislave. "Ak boli očkovaní u nás, tak stačí doklad o totožnosti, ak boli očkovaní niekde inde, je potrebné, aby si o tom priniesli potvrdenie z toho centra," odkázal Tomáš Szalay. 

Do očkovacieho veľkokapacitného centra v Bratislave môžu prísť aj záujemcovia, ktorí ešte nemajú 18 rokov, ale musí ich sprevádzať zákonný zástupca, ktorý podpisuje zákonný súhlas. "Pediatrov budeme mať prítomných od pondelka, 5. júla, v očkovacom centre," informoval lekár Tomáš Szalay. Podľa lekára bratislavskej župy sa podľa stavu čakárne i aktuálneho vývoja dá predpokladať, kedy v Bratislave na Národnom futbalovom štadióne svoju prácu ukončia. "Predpokladám, že niekedy v auguste už prestane ten štadión poskytovať služby očkovaciemu centru," uzavrel Szalay. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy