Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Antigénové testovanie už podľa odborníkov stráca zmysel. Môže za to premorenosť a preočkovanosť
Zdielať na

Antigénové testovanie už podľa odborníkov stráca zmysel. Môže za to premorenosť a preočkovanosť

BRATISLAVA / Koronavírus sa síce zo spoločnosti nevytratil, odhalenie covidu však prebieha inak ako počas najhoršej pandémie. S preočkovanosťou a premorenosťou obyvateľstva preto začína testovanie antigénovými testami strácať význam.

"Už takmer nie je ľudí, ktorí by absolvovali tú infekciu prvý raz. Všetci už máme akúsi základnú imunitu," vysvetlil virológ Boris Klempa. Preto ak človek na sebe spozoruje covidové príznaky, test si síce urobiť môže, ale v podstate je to už zbytočné.

"Priekaznosť pozitivity pri pacientoch, ktorí majú zjavné príznaky koronavírusovej infekcie a súčasne sú aj PCR pozitívni, ale antigén negatívny nám ukazuje, že tá vierohodnosť toho vyšetrenia je neustále menej a menej významná," priblížil Michal Palkovič, zástupca predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

A to aj preto, že v minulosti boli antigény schopné zachytiť chorobu ešte pred jej prepuknutím. Človek sa izoloval, a tak zabránil jej ďalšiemu šíreniu. Dnes to už tak vo väčšine prípadov nie je.

"V tejto chvíli už to ochorenie predbieha ten antigénový test, čo pred tým práve bolo naopak," povedal Boris Klempa.

"Je to najmä z toho dôvodu, že ten imunitný systém je pravdepodobné, že sa stretol s tým koronavírusom už niekoľko krát a vybudoval si určitý stupeň imunitnej odpovede," dodal Michal Palkovič.

Odborníci ale naďalej testovanie odporúčajú, aj keď iba pre určité skupiny ľudí. "Určite PCR test vykonávame stále u pacientov, ktorí vyžadujú hospitalizáciu, ktorí majú závažnejší priebeh ochorenia. Najmä u mladých, zdravých ľudí ten PCR test je nie nevyhnutne nutný," priblížil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Ak teda patríte hlavne do tej druhej spomínanej skupiny, odborníci radia chovať sa ako pri chrípke.

"Ostať doma, vyležať to a nešíriť tú infekciu, nech by bola akákoľvek," odporúča Michal Palkovič. Napriek všetkému ale nesmieme zabúdať na to, že koronavírus pre určité skupiny obyvateľov stále predstavuje veľké riziko.

"Najmä pre ohrozené skupiny obyvateľstva, ktoré majú závažné diagnózy, teda choroby, tak určite akákoľvek prevencia zmierňuje následky, to znamená očkovanie je vysoko odporúčané," uzavrel Michal Palkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy