Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do Košíc prilietajú lietadlá z Londýna. Ľudia sa obávajú, že s tým súvisí šírenie britskej mutácie
Zdielať na

Do Košíc prilietajú lietadlá z Londýna. Ľudia sa obávajú, že s tým súvisí šírenie britskej mutácie

KOŠICE /LONDÝN / Narastajúci počet pozitívne testovaných, narastajúci počet výjazdov ku covidovým pacientom, ako aj narastajúci počet hospitalizovaných, ku ktorému sa pridala vysoká smrtnosť. Situácia v Košiciach a v Košickom kraji sa nevyvíja dobre, je vážna. Keď sa objavila informácia, že až 90 percent infikovaných v univerzitnej nemocnici trápi britská mutácia, niektorí sa začali pýtať, či to nemôže súvisieť s pravidelnými príletmi z Londýna do Košíc a s navrátilcami z Veľkej Británie

Podľa ministerstva vnútra, letecké spojenie medzi Košicami a Londýnom je nielen pravidelné, ale aj pravidelne plne obsadené. "Z Veľkej Británie do Košíc dvakrát týždenne pristane lietadlo so 170 pasažiermi," informuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Tí, ktorých sme zastihli včera svorne tvrdili, že absolvovali všetko, čo pred odletom absolvovať museli. Negatívne testy im skontrolovali ešte pred nástupom do lietadla.

Práve okolo navrátilcov z Veľkej Británie či ľudí, ktorí pendlujú pravidelne medzi Slovenskou a touto krajinou sa na sociálnej sieti rozprúdila debata v súvislosti so šírením sa britskej mutácie v Košickom kraji. Pre úplnosť dodajme, že nejde len o marginalizované komunity.

Situáciu pozorne sledujú aj odborníci na epidemiliógiu

"Predpokladáme, že vírus bol zanesený z Británie práve na výhodné Slovensko. Práve v tej časti Británie, kde žije najviac občanov z východného Slovenska, ktorí sa vracajú, bol najvyšší výskyt tej Britskej mutácie a tam bola aj prvý krát zaznamenaná," hovorí infektológ Pavol Jarčuška. 

Keď sa mutácie koronavírusu začali rýchlejšie šíriť v Európe i na Slovensku, začalo sa hovoriť o tom, že by malo dôjsť k zastaveniu chartrových letov na Slovensko. Návrh mal podať hlavný hygienik Slovenskej republiky. "Vyžadovali už pri nástupe na palubu nejakú formu negatívneho testu. Z Londýna pokiaľ máme správne informácie, tak takáto požiadavka je, teda riziko, že by nastúpil na palubu niekto, kto má teploty je minimálna," hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Lietadlo z Veľkej Británie pristáva aj v Bratislave

"Jeden pravidelný let raz týždenne do Londýna a z Londýna každú nedeľu," informuje hovorkyňa Bratislavského letiska Veronika Šefčíková. 

Prehľad importovaných nákaz za január a február tohto roku hovorí jasnou rečou. Najviac infikovaných prišlo z Ukrajiny. "Najväčší podiel mali susediace krajiny s výnimkou Poľska, a vysoký podiel bol aj v krajinách, kde chodíme za prácou alebo štúdiom, ide napríklad o Veľkú Britániu, Švédsko alebo Nemecko," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Na budúci týždeň sa budú na prítomnosť mutácií koronavírusu skúmať ďalšie vzorky. Posledná mapa výskytu britskej mutácie vyzerala takto a teda najväčšia koncentrácia bola v pozitívnych PCR testoch v okresoch Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín. "Obávame sa najmä juhoafrickej a brazílskej mutácie, ktoré sú vo Veľkej Británií," hovorí Jarčuška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy