Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rok Matovičovho vládnutia. Rok boja s korupciou, pandémiou, ale podľa statusov aj s nepriateľmi na každom kroku
Zdielať na

Rok Matovičovho vládnutia. Rok boja s korupciou, pandémiou, ale podľa statusov aj s nepriateľmi na každom kroku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Uplynul rok od zatiaľ posledných parlamentných volieb. V nich dominovalo OĽaNO, ktoré vystrelilo do pozície premiéra najhlučnejšieho opozičného kritika Smeru Igora Matoviča. On sám sa za ten rok mohol presvedčiť, že iné je kritizovať zo stoličky opozičníka a iné krajinu riadiť. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa nevenuje boju proti korupcii, ale inej pliage - pandémii.

"Ale ja nikam neodchádzam, buď kľudný, pán prezident," vyhlásil ešte 15.3. 2018 expremiér Robert Fico (Smer-SD). "Podobne ako panie misterky, aj ministri urobia všetko preto, aby Slovensko bolo dobrým miestom na život," povedal 22.3. 2020 bývalý premiér Peter Pellegrini (Hlas-SD).  "Ľudia dnes ako najvyšší vo voľbách rozhodli a voči tomuto výsledku nie je žiadne odvolanie," odkázal premiér Igor Matovič (OĽaNO) po víťazstve vo voľbách. 

Takto pred rokom si občania povedali, že dosť bolo hegemónie Smeru a jeho partajníkov a do čela krajiny si zvolili úplne iné strany a úplne iných ľudí na čele s Igorom Matovičom, ktorý si však pôvodne myslel, že nepriateľ je úplne niekto iný. "Kľúčový dôvod podľa exitpollov pri voľbách, prečo nás ľudia volili, bol boj proti korupcii. Myslím, že to sme naplnili do jednotky. Tie desiatky až stovky ľudí, ktorí sú vo väzbe, obvinení, čoskoro aj obžalovaní. Desiatky spolupracujúcich, ktorí aj navzájom o sebe svedčia, to myslím, hovorí za seba. Dostali sme do vienka okrem korupcie aj koronu, obidve to síce začína na kor, ale to druhé sme si nepriali," zhodnotil rok od volieb Matovič. 

Ten sa však aktuálne borí s nelichotivými číslami pandémie, ale aj nekonečnými hádkami s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). A takto sa vyjadril, či by s odstupom času šéfa liberálov do vlády zobral: "Hmm, čo vám poviem." "Je medzi týmito pánmi nejaká averzia, nejaký antagonizmus veľmi silný, a toto potrebujeme odstrániť, toto je náš problém," vyjadril sa v politickej diskusnej relácii Na hrane vo štvrtok predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). 

Kollár je napriek chystanému referendu opozície presvedčený, že súčasná vláda vydrží celé štyri roky. Lenže Matovič za aktuálnu situáciu a klesajúcu popularitu neviní len Sulíka, ale aj odborníkov na pandémiu, opozíciu či média a vlastne všetkých naokolo, niekedy aj sám seba. "To moje rozhodnutie bola chyba, veľká chyba," povedal pred týždňom premiér. 

"Nič nepodráža tejto vláde nohy viac ako kroky niektorých je vládnych predstaviteľov. Bráni sa kritike, bráni sa spätnej väzbe, ale myslím si, že veľakrát tie kritické slová... Ich jediným cieľom nie je návrat starých pomerov. Návrat Kočnera a ďalších oligarchov a politikov, ktorí by ich poslúchali. Jediným zmyslom kritiky je dať spätnú väzbu, aby mohla nastať zmena k lepšiemu. Mne je ľúto, že tento tip sebareflexie je vnímaný ako útok," zhodnotila prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Jeden výraz, ktorý Smer sociálna demokracia chce použiť na opísanie a zhodnotenie roku vládnutia Igora Matoviča, podľa nás je to anus horibilis. Myslím si, že to netreba prekladať," reagoval predseda Smeru Fico. "Máme vládu, ktorá za rok ukázala toľko vnútorných problémov, ktoré ešte žiadna vláda neukázala," myslí si poslanec NR SR Richard Raši (Hlas-SD). 

"V minulosti to bolo o inom. Tam v podstate mali kšefty, mali biznis. Tam tie hádky nevznikali tak, ako to možno vnímame teraz, ale musím povedať, že nás žiaden biznis, žiaden kšeft nedrží," povedal Michal Šípoš (OĽaNO), poslanec NR SR. 

V konečnom dôsledku Matovičovo vedenie krajiny vyhodnocuje prepad preferencií, keď jeho hnutie obyčajných dokázalo za rok klesnúť z 25% na aktuálnych niečo vyše 10%. "My sme dostávali od 1. dňa nakladačku, aj tých 100 dní, čo sa dáva každej novej vláde, od 1. dňa zle, zle, zle," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy