Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Smeráci sľúbili prezidentského kandidáta do konca septembra. Stále ho nepoznáme
Zdielať na

Smeráci sľúbili prezidentského kandidáta do konca septembra. Stále ho nepoznáme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kým hľadajú kandidáta, naťahujú čas. Svedčia o tom úsmevy kľúčových členov najsilnejšej vládnej strany pri otázkach o možnej prezidentskej kandidatúre. Strana Smer - sociálna demokracia totiž nestihla postaviť svojho kandidáta tak, ako to sľuboval jej predseda.

"V septembri zasadne predsedníctvo a povie meno kandidáta na prezidenta. Smer postaví kandidáta na prezidenta," povedal začiatkom septembra predseda Smeru Robert Fico. Kalendár nepustí. Do konca septembra to nestihli. Neprehovorili Miroslava Lajčáka a zrejme ani nenašli náhradníka.

"Ako hovorí prezident Kiska, iba idiot nemení názor, keď sa menia okolnosti, ale ja nemením svoj názor, lebo sa nezmenili okolnosti," povedal Lajčák. Nie nie a nie. Opakuje už niekoľko mesiacov. Zdá sa teda, že ho napokon Smeráci neprehovoria. Do éteru tak púšťajú rôzne ďalšie mená. "Vôbec to nie je náročné. Ja mám úplne jasno v tomto. Ako obyčajne," povedal začiatkom septembra Fico. 

Lenže po Marošovi Šefčovičovi, ktorý nevyzerá, že by sa z Bruselu domov ponáhľal, sa šuškalo o súčasnom premiérovi. Bývalý dvojnásobný minister, predseda parlamentu, podpredseda vlády a tak ďalej. Prezidentom ešte nebol. Premiérom je však príliš krátko, a tak je zatiaľ okolo jeho mena ticho.

"Aj keď mi to môže lichotiť, moje rozhodnutie je nemenné, nemienim kandidovať," povedal na konci septembra premiér Pellegrini. 
Minister financií Peter Kažimír bol kandidátom len v klebetách, aj to len krátko. V pondelkovom prieskume tak stále vedie kandidát, ktorý nekandiduje. Miroslav Lajčák. A vedie s obrovským náskokom, paradoxne pred ďalším oficiálne nekandidujúcim Andrejom Dankom. Okrem Miroslava Lajčáka sa v prieskume neobjavuje žiadne iné meno zo Smeru. Ani meno Richarda Rašiho. Hoci v Štrasburgu sa jeho meno v kuloároch spomínalo.

"Ak by bol našim kandidátom pán Raši, tak ja si myslím, že je to dobré rozhodnutie. Pretože pán Raši je odborník nielen čo sa týka jeho pôsobenia odborného, ale určite je aj dobrý politik, tak ja mu budem držať palce," povedala europoslankyňa Monika Beňová. 

Sám Raši to nekomentoval, a tak platí jeho vyjadrenie z minulého týždňa. "Nebol som pri takých diskusiách, kde by padlo moje meno."

A klebety strana živí aj naďalej. K dohadom o svojom kandidátovi sa totiž odmietla vyjadriť. Samotný Richard Raši odkázal, že sa vyjadrí v utorok. Kandidát Smeru však nie je len o Smere. Andrej Danko aj opozícia totiž vyčkávajú, ako sa Smer rozhodne. Môže sa tak stať, že si mediálnu pozornosť budú užívať aj do decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy