Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemeckí vedci skúmali muža, ktorý sa nechal 217-krát očkovať proti Covidu
Zdielať na

Nemeckí vedci skúmali muža, ktorý sa nechal 217-krát očkovať proti Covidu

Zdroj: SITA

ERLANGEN / Vedci z univerzity v nemeckom Erlangene skúmali vzorky krvi u muža, ktorý sa nechal viac ako 200-krát naočkovať proti chorobe covid-19. Zistili, že jeho imunitný systém funguje úplne normálne, píše dnes agentúra DPA. Výskumníci však zdôraznili, že ide o ojedinelý prípad a že výslovne neodporúčajú takýto postup opakovať.

Muža vedci kontaktovali na základe novinových článkov, ktoré o jeho enormnom záujme o očkovaní proti chorobe covid-19 informovali. Tím výskumníkov z univerzity Friedricha Alexandera v bavorskom Erlangene skúmal vzorky mužovej krvi v priebehu niekoľkých rokov. Zistil, že jeho imunitný systém nielenže fungoval úplne normálne, ale určité obranné bunky a protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 boli výrazne častejšie ako u ľudí, ktorí dostali štandardné tri očkovania. Dovtedy nebolo jasné, ako sa podobné "hyperočkovanie", ako to vedecká skupina nazvala, na ľudskom imunitnom systéme prejaví. Výsledky svojej štúdie tím vedcov publikoval v odbornom časopise Lancet Infectious Diseases.

Muž sa podľa svojich slov nechal 217-krát naočkovať z osobných dôvodov, 134 očkovaní úrady oficiálne potvrdili. "Kontaktovali sme ho a pozvali ho, aby sa podrobil rôznym testom v Erlangene. O náš výskum prejavil veľký záujem," uviedol Kilian Schober z Ústavu mikrobiológie na univerzite v Erlangene.

Výsledok štúdie ukázal, že testovaný muž mal veľké množstvo T-buniek proti chorobe covid-19. Ide o takzvané efektorové T-bunky, ktoré si "pamätajú" prekonané infekcie, zabíjajú patogény, a tak bojujú proti vírusu. Ich počet bol vyšší ako u porovnávacej skupiny osôb očkovaných trojkombináciou vakcín. Vedci nedokázali u týchto efektorových T-buniek zistiť žiadnu únavu, boli rovnako účinné, ako u normálne očkovaných osôb.

"Celkovo sme nezistili žiadne známky slabšej imunitnej odpovede, skôr naopak," povedal Schober. Navyše aj 217. očkovanie, ktoré muž počas štúdie podstúpil, malo stále efekt. Počet protilátok proti ochoreniu covid-19 sa v dôsledku toho výrazne zvýšil.

"Náš testovaný subjekt bol očkovaný celkom ôsmimi rôznymi vakcínami, vrátane rôznych dostupných mRNA vakcín," uviedol Schober. "Zistenie, že aj napriek tejto mimoriadnej hypervakcinácii sa nevyskytli žiadne rozpoznateľné vedľajšie účinky, zodpovedá dobrej všeobecnej znášanlivosti prípravkov," dodal. Výskumníci však zdôraznili, že ide o ojedinelý prípad. Z výsledkov nemožno vyvodzovať ďalekosiahle závery alebo dokonca odporúčania pre celú populáciu.

Vakcinologická spoločnosť, aj české ministerstvo zdravotníctva odporúčajú obnovovať očkovanie hlavne ľuďom nad 65 rokov a chronicky chorým, vhodné je to raz ročne podobne, ako pri chrípke na jeseň.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy