Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očkovanie detí vyvoláva spory aj medzi rodičmi: Rozhodnúť môže súd
Zdielať na

Očkovanie detí vyvoláva spory aj medzi rodičmi: Rozhodnúť môže súd

BRATISLAVA / Otázka očkovania vyvoláva už aj spory medzi rodinami, či rodičmi detí. Stáva sa, že dvojice majú iný názor na zaočkovanie neplnoletých detí, najmä ak sú rozvedení. V takýchto prípadoch môže rozhodnúť súd, ktorý môže dokonca nahradiť súhlas druhého rodiča s očkovaním.

Jeden rodič chce dieťa vo veku od 12 rokov zaočkovať a druhý je striktne proti. Vtedy môže dať konečné slovo súd. "Očkovanie je zdravotným výkonom, pri ktorom ak je rozpor názorov medzi zákonnými zástupcami, tak tým kompetentným orgánom, ktorý má rozhodnúť, je súd," povedal právnik Ivan Humeník. Nerozhoduje ani to, komu bolo dieťa zverené do starostlivosti. "To, že má dieťa zverené do starostlivosti, neznamená, že ten druhý rodič ako keby stráca právo alebo dokonca povinnosť maloleté dieťa zastupovať," doplnil Humeník.


V praxi ale lekár nerieši, či sú obaja rodičia za očkovanie. "Vo väčšine prípadov s dieťaťom prichádza k lekárovi jeden rodič. Pediater nie je povinný získavať súhlas od oboch rodičov," ozrejmil Humeník. Na Slovensku už súdy v minulosti rozhodli o tom, že dieťa bude zaočkované na návrh otca, hoci matka bola proti a neuspela, ani keď sa obrátila na ústavný súd. "Matka namietala to, že okresný a krajský súd nariadil súhlas s očkovaním práve v konaní, ktoré inicioval otec dieťaťa, nakoľko matka nesúhlasila s očkovaním, a otec chcel, aby bolo dieťa očkované," vyjadril sa Humeník.


Podľa odborníkov ľudia pri rozhodovaní často berú do úvahy nedôveryhodné zdroje a hoaxy. Na sociálnych sieťach už aj niektorí odborníci a lekári rezignovali a nevyvracajú hoaxy tak intenzívne ako predtým. Pritom odborník na sociálne siete vysvetľuje, prečo to má zmysel. "Je tam veľké množstvo ľudí, ktorí nereagujú, sú tichí pozorovatelia a pre nich môže mať zmysel, ak sa tam dodatočne objavujú nejaké zdroje, linky a fakty," uviedol Jakub Goda, odborník na sociálne siete. To, že je niektorú skupinu najviac počuť, neznamená, že je ich väčšina. Ukazuje sa, že hoci volajú po tolerancii, im samotným často chýba. Podľa Godu je dôležité všímať si zdroje a autorov článku alebo informácií.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy