Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini vyzval ľudí starších ako 60 rokov, aby sa zaočkovali: Vláda uvažuje o povinnom očkovaní
Zdielať na

Pellegrini vyzval ľudí starších ako 60 rokov, aby sa zaočkovali: Vláda uvažuje o povinnom očkovaní

SLOVENSKO / Zatiaľ čo štatistiky ohľadom ochorenia Covid-19 stúpajú rýchlo, očkovanie je stále slabé. Vedci upozorňujú, že ak sa percento zaočkovaných výrazne nezvýši, ďalšia vlna nás neminie. Zdá sa, že si to už uvedomujú nielen vedci. Peter Pellegrini ako prvý významný opozičný politik v rádiu Expres otvorene vyzval na očkovanie ľudí starších ako 60 rokov.

Najväčší nápor na očkovanie nás čaká v najbližších dňoch. Na tretiu dávku očkovania má totiž už dnes nárok viac ako 462-tisic ľudí, do konca roka to bude takmer milión ľudí. "Ak by sme boli pri súčasnom tempe očkovania, tých kapacít, ktoré máme, nemáme šancu zaočkovať ani tú tretiu dávku, nie to ešte tie prvé. Musí to byť výrazne kapacitne navýšené, možno aj na 5 násobok," vyjadril sa Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha. Štát sľubuje, že kapacity posilní vtedy, keď bude treba. "Vieme navýšiť kapacity napríklad aj vo vakcinačných centrách v nemocniciach, ale takisto vieme otvoriť aj niektoré veľkokapacitné očkovacie centrá v niektorých krajoch," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Očkuje sa piatok, sobota a pondelok a predpokladáme, že v najbližších dňoch tie kapacity budú navýšené," dodala hovorkyňa BSK Lucia Forman Habancová. Celkovo máme zaočkovaných 49 % ľudí. V kategórii 18+ to je až 58 %. Problémom je ale 670-tisíc ľudí nad 50 rokov, ktorí sú neočkovaní. A práve týchto ľudí vyzval prvýkrát očkovať sa aj Peter Pellegrini. "Áno, áno, vyzývam, pretože sú to najohrozenejšie skupiny. Preto aj ja teraz osobne tak, ako sme to robili vždy, teraz aj osobne tu z tohto miesta hovorím, ak máte viac ako 60 rokov a stále ste sa nerozhodli, naozaj vážne o tom rozmýšľajte. Poraďte sa so svojim lekárom a choďte sa dať zaočkovať," vysvetlil Peter Pellegrini.

Vedci odporúčajú štátu zaviesť povinné očkovanie pre určité skupiny obyvateľstva

"Máme pocit, že sa vyčerpali ostatné možnosti a vidíme, že naše očkovanie nenapreduje. Na druhej strane tie výzvy, ktoré máme pred nami spojené aj s novým variantom, môžu byť naozaj nebezpečné," dodal Kollár. Na Slovensku o tom vláda rozmýšľa najmä pre skupinu 60+. Očkovanie chráni pred úmrtiami a zároveň šetrí zdravotnícky systém, ako aj ekonomické zdroje. Ministerstvo zdravotníctva dnes uviedlo, že od septembra do konca novembra sme na liečbu Covidu-19 dali už 40-miliónov eur. Pričom neočkovaní ľudia stáli štát 14-krát viac peňazí ako očkovaní. Na diskusiu o povinnom očkovaní preto vyzýva aj prezidentka. "Jasné je, že pre vyriešenie epidemiologickej situácie by to bolo dobré opatrenie, ale treba vnímať aj širší kontext a to sú nálady v spoločnosti," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Situácia je totiž taká vážna, že Slovensko prvýkrát muselo spustiť oficiálnu triáž pacientov v nemocniciach. Lekári tak dostávajú do rúk oficiálny dokument, podľa ktorého sa budú riadiť, ak budú mať priveľa pacientov na málo ventilácií. Budú ich bodovať podľa ich perspektívnosti prežiť, pričom vek nebude rozhodujúci. Počet obetí bude naďalej stúpať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy