Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudia chytajú ponorkovú chorobu: Odborníčka na vzťahy radí, ako situáciu s koronavírusom zvládnuť
Zdielať na

Ľudia chytajú ponorkovú chorobu: Odborníčka na vzťahy radí, ako situáciu s koronavírusom zvládnuť

BRATISLAVA / Už týždeň žije väčšina Slovákov v domácnostiach. Prvotný domáci relax, ale často strieda ponorková choroba. Psychológovia upozorňujú na to, že nie všetci situáciu psychicky zvládajú. Sme totiž pod tlakom či už strachu, alebo hnevu, čo môže ohroziť naše vzťahy najmä s najbližšími. Odborníčka na vzťahy v rozhovore pre našu televíziu pomenúva riziká a radí, ako predchádzať konfliktom, alebo ako ich riešiť.

Mnohí ľudia, najmä tí, ktorých karanténa osamelých izolovala vo svojich bytoch, najmä seniorov, môžu ľahko prepadať úzkosti a strachu z toho, čo nás ešte čaká. Na druhej strane blízki, ktorí ich nemôžu navštíviť, trpia výčitkami a tiež nie vždy dokážu správne reagovať na úzkosť osamelých.

"Netreba to ani bagatelizovať, alebo zosmiešňovať. Je dobré, ak máme viac pochopenia," vyjadrila sa psychiatrička a terapeutka Silvia Bogyaiová. Odborníčka upozorňuje na to, že strachu nijako nepomáhajú strach vzbudzujúce správy zdieľané na sociálnych sieťach. "Mnohé sú také, ktoré vystrašia. Treba byť rozumný, nie všetko brať ako holú pravdu. V hlavnom spravodajstve je dostatok informácií," pokračovala Silvia Bogyaiová. 

Oveľa lepšie je myseľ zamerať na tu a teraz, ako rozoberať možné katastrofické scenáre. Osamelým je dobré prízvukovať, že opatrenia, ktoré vláda prijala, sú nádejou, že všetko nakoniec dopadne dobre.
"Môžeme sa oprieť o to, že takto sa vírus nemôže šíriť," poznamenala psychologička a terapeutka,"  Bogyaiová.  

Na druhej strane, ani byť spolu s rodinou nemusí byť vždy výhra. Čoskoro môže prísť tzv. ponorková choroba, keď počiatočnú rodinnú idylku pretne nervozita a hádky. Všetci sme pod tlakom a výbuch zlosti je o to pravdepodobnejší. "Keď dôjde k nejakej hádke, je dobré zastaviť sa, napríklad narátať do 10," radí psychologička. Buď napočítať do 10, alebo ešte lepšie je hlboké sústredené dýchanie.

A ak je to možné, riešenie konfliktu odložiť na neskôr. Myslíme na to, že vo vyhrotenej situácii človek povie hocičo, čo ani nemal v úmysle. Ešte lepšie je hádkam predísť, uvedomiť si, že každý môže zlyhať a dobré vzťahy sú teraz nadovšetko. "Nejaký relax, čas v prírode, hrať spoločenské hry, filmy, upratovanie," dodala Bogyaiová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy