Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mal kameraman TV JOJ skutočne koronavírus? Testy po “vyliečení” odhalili, že nemá žiadne protilátky
Zdielať na

Mal kameraman TV JOJ skutočne koronavírus? Testy po “vyliečení” odhalili, že nemá žiadne protilátky

BRATISLAVA / Náš kolega z televízie, ktorý mal pozitívny test na koronavírus je už v poriadku. Po absolvovaní povinnej domácej dvojtýždňovej karantény, má už nepopulárne výtery z nosa a hrdla - negatívne. A negatívni sú aj ľudia, s ktorými prišiel do kontaktu. Prekvapila ho však ďalšia vec, a to výsledky hladiny protilátok na koronavírus, ktoré sa testujú z krvi. Žiadne totiž nemal. Zisťovali sme prečo je to tak a ako je to možné.

"Vyšlo mi, že som tú chorobu vlastne nikdy nemal," vyjadril sa kameraman TV JOJ Marcel Tomaškovic. Kameraman našej televízie bol testovaný v rámci príprav na Miss Slovensko a jeho PCR test bol pozitívny. Nasledovala dvojtýždňová domáca izolácia a veľké testovanie v televízii. Všetky testy jeho kolegov a rodinných príslušníkov boli negatívne. Marcel si chcel preto test zopakovať - neúspešne. "V tomto momente som bol evidovaný ako chorý a keďže mám už nariadenú 14- dňovú karanténu, nesmiem opustiť to miesto, ktoré som nahlásil," vysvetlil. 

Po uplynutí 14- dňovej karantény sa náš kolega rozhodol, že si dá urobiť vyšetrenie z krvi na protilátky. No a výsledok? Ten ho šokoval. "Tam mi tiež vyšlo, že to je úplne negatívne," ozrejmil Marcel. 

Žiadne protilátky v krvi, čo to vlastne znamená? Že náš kolega nebol pozitívny? Odpoveď sme hľadali priamo na virologickom ústave. "Nie je to situácia, ktorá by bola úplne šokujúca. My vieme, že množstvo protilátok je priamo úmerné sile ochorenia," vyjadril sa Boris Klempa - virologický ústav SAV. 

Je pravdou, že náš kolega nemal žiadne príznaky koronavírusu. "Tým, že mal ľahký priebeh, môže sa stať, že tie protilátky bolo ich veľmi málo vytvorených. Rýchlo vymizli alebo sa ani nevytvorili," dodal Klempa.  Neprítomnosť protilátok v krvi u nášho kolegu vyvolali pochybnosti. "Keď sa denne robí tisíce testov, určite jeden z nich môže byť chybný," poznamenal Marcel, kameraman TV JOJ. 

"Toto vylučujem v plnej miere. Je zabezpečený veľmi prísny dohľad už pri odbere vzorky, aby nedošlo k žiadnej kontaminácii, k žiadnej zámene, aby tieto vzorky boli testované spoľahlivo. Je takmer 100- percentná istota, pravdivosti výsledkov, ktoré sa preukážu pri PCR teste," vyjadrila sa Martina Pavlíková, zástupkyňa laboratória. 

V prípade potreby je tu ešte jedna možnosť, ako sa dopátrať pravdy. Pôvodnú odobratú vzorku, ktorú laboratórium uchováva je totiž možné opätovne otestovať. Podľa informácií TV JOJ sa tak aj stane. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy