Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenka vo Veľkej Británii bojuje proti koronavírusu v prvej línii. Takýto je boj s pandémiou
Zdielať na

Slovenka vo Veľkej Británii bojuje proti koronavírusu v prvej línii. Takýto je boj s pandémiou

VEĽKÁ BRITÁNIA / V Spojenom kráľovstve prudko stúpajú počty nakazených koronavírusom a každý deň na ostrovoch pribúdajú tisíce infikovaných ľudí. Bohužiaľ, narastajú tiež úmrtia, ktoré sa už rátajú na tisícky. V týchto ťažkých časoch svetovej pandémie sú poslednou nádejou pre chorých lekári, zdravotné sestry, opatrovatelia, skrátka všetci, ktorí sa v nemocniciach po celom svete o pacientov starajú.

V ostrovnej monarchii pracuje v NHS - národnej zdravotnej službe aj mnoho rodákov spod Tatier. Jednou z nich je aj Mária Konrád Závodská, ktorá je v anglickom meste Manchester členkou tímu, na najkritickejšom oddelení v nemocnici Salford Royal Hospital.

„Máme perfektný kolektív, držíme spolu a postarané je o nás dobre, máme dokonca vlastného psychológa. Materiálne zabezpečenie tiež nie je zlé, potrebovali by sme možno viac filtrov do masiek a taktiež zvýšiť aktuálny stav zamestnancov. Pľúcnych ventilátorov pre chorých pacientov máme zatiaľ dostatok, ale budeme ich v nasledujúcich dňoch určite potrebovať viac," hovorí Mária.

Najvážnejšia situácia na Britských ostrovoch je naďalej v Londýne, ale ani región North West, kde sa Manchester nachádza, nie je na tom oveľa lepšie. Očakáva sa, že najťažšie chvíle ešte len prídu. Odborníci predpovedajú, že Veľkú Britániu by mal zastihnúť tzv. peak -  a teda vrchol pandémie, v období veľkonočných sviatkov.

​Mária nám povedala, že kvôli zvýšeniu kapacít voľných lôžok, pre chorých pacientov, ktorých stále pribúda sa vyprázdňujú iné oddelenia v nemocnici. „Zdravotníci si siahajú na dno svojich síl, nakazených a mŕtvych ľudí pribúda. Najhoršie na tom všetkom je, že tí, čo sú, alebo budú na tom veľmi zle, pravdepodobne chorobe podľahnú a zomrú bez svojich rodinných príslušníkov, takže ich už nikdy neuvidia. My sa tomu snažíme zabrániť, ale je to beh na dlhú trať," dodala Mária.

Napriek tomu, že od vedenia NHS dostali ich zamestnanci zákaz vyjadrovať sa pre médiá, Mária nám prezradila aspoň niektoré denné rituály. „Pri pacientoch sa meníme každé tri hodiny a potom ideme do sprchy, po ktorej máme vždy pripravené čisté uniformy a ďalší zdravotnícky materiál. Predtým ako sa vo svete objavil koronavírus som pracovala trikrát v týždni 12 hodín denne. Teraz robím aj osem dní v kuse. Mám túto prácu jednoducho rada a chcem pomôcť," skonštatovala Mária.

Poďakovala tiež všetkým, ktorí prispievajú personálu NHS rôznymi darmi: „Darcov máme skutočne veľa, od veľkých spoločností až po súkromné osoby. Posielajú nám jedlo, nápoje alebo aj kozmetiku. Sme im zato veľmi vďační." Ako ďalej Mária hovorí, domov sa dlhú dobu, podobne ako tisíce jej krajanov nedostane, preto má strach o svojich blízkych na Slovensku, kedže nemôžu byť v tejto neľahkej situácii spolu.

Bojí sa aj o seba, ale oporou sú pre ňu jej dve sestry, ktoré tiež pracujú v Salford Royal Hospital a samozrejme manžel. Verí, že táto nočná mora sa čoskoro skončí a zdôrazňuje: „Kým sa tak stane, musíme sa, v boji proti neviditeľnému nepriateľovi, všetci zomknúť."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy