Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matovič uverejnil list od ruskej strany so súhlasom zverejnenia zmluvy. Lengvarský sa sankcií neobáva
Zdielať na

Matovič uverejnil list od ruskej strany so súhlasom zverejnenia zmluvy. Lengvarský sa sankcií neobáva

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok večer zverejnilo zmluvu o kúpe ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik. Za milión dvojdávok sme mali zaplatiť v prepočte viac ako 16 miliónov 400 tisíc eur. Napriek tomu, sa ním dodnes neočkuje a je otázne, či aj bude. Štátny ústav pre kontrolu liečiv hovorí, že zverejnená zmluva im dala za pravdu. Igor Matovič má teraz možnosť konečne si ju prečítať. A tiež vysvetliť, prečo sme kupovali takpovediac mačku vo vreci.

Vakcína mala prichádzať postupne po státisícoch od februára až do konca júna. Hovorí sa o tom, že sme nezaplatili za túto vakcínu, v podmienkach zmluvy je uvedené, že ruský výrobca môže od tejto zmluvy odstúpiť, za čo by sme mohli dostať sankcie, o ktorých by rozhodoval nezávislý arbitrážny súd. 

Lengvarský odmietol komentovať podpísanie zmluvy

"Ja som tu zmluvu nepodpisoval. Ja som sľúbil, že ju zverejním a to som vykonal," povedal. Dodal, že táto otázka ohľadom zmluvy na vakcínu Sputnik V má smerovať na Igora Matoviča. Lengvarský sa sankcií neobáva a hovorí, že existuje dohoda medzi dvoma stranami, ktorou disponuje. 

Zo zmluvy sme sa dozvedeli aj to, že očkovať sa môže začať až po schválení slovenskou stranou. Ex minister zdravotníctva Marek Krajčí dal povolenie na použitie tejto vakcíny, napokon sa s ňou očkovať nedalo.

Podľa najnovších vyjadrení aktuálneho ministra zdravotníctva to ešte nejaký čas potrvá, pretože Rusi si vyžiadali čas na kontrolu celého tohto procesu. 

Podľa Hegera je zmluva výhodná 

Premiér Eduard Heger sa k tejto téme vyjadril vo štvrtkovej diskusnej relácií Na Hrane a sám pritom povedal, že sa pôjde dať očkovať už túto sobotu nie Sputnikom V, ale vakcínou od AstraZeneca. "Je výhodná z viacerých dôvodov, vieme, že na Slovensku sú ľudia, ktorí sa pôjdu zaočkovať len touto vakcínou Sputnik V, je dôležité zaočkovať každého, kto chce. Toto napomáha kolektívnej imunite," povedal Eduard Heger (OĽANO). 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej konferencií uviedol, že zatiaľ nemajú žiadne výsledky zo skúmania Sputnika V ani z Maďarského laboratória. "Neprišlo nič zatiaľ, bude sa čakať na výsledky z Ruska. Definitívne rozhodnutie sa príme, keď prídu výsledky z Maďarska a z Ruska."  

Matovič uviedol, že Rusi súhlasili so zverejnením zmluvy 

"Pár ľudí sa snaží vytvoriť ilúziu, že MZ zverejnilo zmluvu s ruskou stranou bez ich súhlasu. Nie je to pravda. Ministerstvo zdravotníctva konalo v súlade so súhlasom ruskej strany kontraktu, o ktorý som ich osobne požiadal. Aj keď viem, že pre niekoho je zaujímavejšie napínať svaly, ako sme s Rusmi vybabrali," uviedol na sociálnej sieti Igor Matovič a uverejnil odfotený list, v ktorom je udelený súhlas pre zverejnenie obsahu zmluvy o dodávke vakcín, ktorý mu mal poslať generálny riaditeľ RDIF Corporate Center LLC Alexle Chistyakov. 
"Vážený pán Matovič, týmto vás informujeme, že spoločnosť „Human Vaccine“ LLC vám výslovne udeľuje súhlas so zverejnením obsahu Zmluvy o dodávke z 27. februára 2021 („Zmluva“), aby bola dodržaná s predpismi o obstarávaní na Slovensku. Potvrdzujeme, že takéto zverejnenie by sa nemalo považovať za porušenie dôverných informácií dohody a nemalo by znamenať žiadne sankcie. Ďakujem za spoluprácu," uvádza sa v liste. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy