Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa odborníkov sa môže nitrianske ohnisko rozšíriť do celého kraja
Zdielať na

Podľa odborníkov sa môže nitrianske ohnisko rozšíriť do celého kraja

SLOVENSKO / Situácia v Nitre je pre Covid-19 vážna. Ministerstvo chce Nitriansku nemocnicu odbremeniť aj tým, že v blízkej Galante zmení nemocnicu na čisto Covidovú. Odborníci totiž očakávajú, že nitrianske ohnisko by sa mohlo v blízkych dňoch rozšíriť do celého kraja. Matematik odhaduje, že v nemocniciach by mohlo do konca januára skončiť takmer 4-tisíc ľudí.

Raz do týždňa diskutujú odborníci na aktuálne témy týkajúce sa Covidu-19. Diskusia prebieha online pod taktovkou jednej z politických strán. Naposledy odznela predikcia známeho matematika k zahlteniu nemocníc. Do konca januára by sa mohlo číslo hospitalizovaných pacientov na Covid-19 zvýšiť až na takmer 4 tisíc. "Vychádzame pritom zo 4 dôležitých faktorov, a tým je 7 dňová incidencia testov PCR a antigénových testov, teda počet pozitívnych testov za uplynulý týždeň, v každý deň a navyše priemerná pozitivita testov," informuje aplikovaný matematik z UK v Bratislave Richard Kollár. 

"My sme dnes v situácii, že o dospelých covid pacientov sa musia v našej nemocnici starať aj lekári so špecializáciami ako očný lekár, gynekológ ale aj lekári z novorodeneckého oddelenia, či pediatri," hovorí lekár a člen krízového štábu Peter Visolajský. Potom ako sa kedysi ohniská na Orave následne rozšírili aj do Žiliny, neskôr do oblasti Trenčína, odborníci očakávajú podobný scenár aj s Nitrou. "Okresy Zlaté Moravce, Sereď, Galanta , Nové Zámky, môžu očakávať, že ak nezaberú nové opatrenia, ktoré sú teraz aktuálne aplikované počas lockdownu, tak je pravdepodobné, že tá infekcia sa bude šíriť tam" tvrdí Kollár. 

Zišla by tak väčšia pomoc zo strany nemocníc súkromných, ale aj reprofilizácia galantskej nemocnice na tzv.červenú. "Tak, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19 v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Ministerstvo zároveň poskytne nemocnici v Galante ďalšie tri ventilátory pre liečbu najťažších pacientov." informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Podľa odborníkov nemusíme čakať na to, čo povie vláda alebo hlavný hygienik. Stačí zabezpečiť základné opatrenia a najmä v týchto dňoch obmedziť kontakty s druhými ľuďmi. Venovať sa rodine a len úzkemu kruhu ľudí. "Vo Francúzsku napríklad v jednom období obmedzili prístup do hôr, práve kvôli tomu, aby sa limitovalo množstvo úrazov a teda pacientov." informuje infektologička Alena Koščálová. "Všetko toto môže byť prínosom, lebo práve tým, nezaťažia zdravotníctvo, môžu odľahčiť ten nápor nemocnice" vysvetľuje Kollár. 

Odbremeniť zdravotníkov a nápor v nemocniciach by mohlo podľa odborníkov aj očkovanie tých najzraniteľnejších. "Už len zaočkovanie ľudí nad 80 rokov, bude predstavovať úľavu o viac ako 50 percent v nemocniciach. Preto si myslíme s viacerými odborníkmi, že hneď po zdravotníkoch by mali nasledovať práve tí najviac ohrození spoluobčania,"  tvrdí Kollár. "Pacienti nad 65 rokov alebo pacienti s chronickými ochoreniami, ťažko povedať kto je prioritnejší," hovorí Koščálová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy