Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kvôli novému variantu krajiny začínajú obmedzovať cestovanie z oblasti južnej Afriky
Zdielať na

Kvôli novému variantu krajiny začínajú obmedzovať cestovanie z oblasti južnej Afriky

Archívne video Archívna reportáž

JOHANNESBURG / V južnej Afrike identifikovali nový variant koronavírusu, ktorý svojím vysokým počtom mutácií vyvoláva obavy vo vedeckej komunite. Rýchlo sa šíri u obyvateľov provincie Gauteng. Informoval o tom juhoafrický minister zdravotníctva Joe Phaahla. Podľa vedcov je tento variant infekčnejší, ale mohol by byť menej smrteľný. Viaceré krajiny pristúpili k obmedzeniam cestovania z tejto oblasti.

Variant B.1.1.529 má „súbor“ nových mutácií a "veľmi vysoký počet mutácií vyvoláva obavy z predpokladaného imunitného úniku a prenosnosti,“ vyjadril sa Tulio de Oliveira zo Siete pre genomický dohľad v Juhoafrickej republike. "Tento nový variant má oveľa, oveľa viac mutácií, vrátane viac ako 30 spike proteínu, ktorý ovplyvňuje prenosnosť. Vidíme, že sa variant potenciálne šíri veľmi rýchlo. Očakávame, že v najbližších dňoch a týždňoch uvidíme tlak na systém zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil.

De Oliveira vysvetlil, že tím vedcov zo siedmich juhoafrických univerzít skúma daný variant. Majú 100 plných genómov a v najbližších dňoch očakávajú mnoho ďalších. "Sme znepokojení skokom vo vývoji pri tomto variante,“ povedal a dodal, že dobrá správa je, že sa dá zistiť PCR testom.

Okrem provincie Gauteng, kde potvrdili 77 prípadov nákazy daným variantom, ho potvrdili aj u štyroch osôb v Botswane a jedného človeka Hongkongu, ktorý má priamu súvislosť s cestovaním z JAR, informuje spravodajský portál BBC. Podľa izraelských médií ho potvrdili aj u osoby v Izraeli, ktorá sa vrátila z Malawi, a dva ďalšie podozrivé prípady čakajú na výsledky. Existujú však aj náznaky, že je rozšírený viac.

Technická skupina Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v piatok stretne, aby nový variant posúdila. Možno rozhodne o tom, či dostane názov z gréckej abecedy, ako má napríklad vysoko nákazlivý variant delta.

Vedec Peter Celec: Je viac infekčný, ale mohol by byť menej smrteľný

Novoobjavený variant koronavírusu v Juhoafrickej republike (JAR) má vysoký počet mutácií. Znamená to, že je značne odlišný od pôvodného kmeňa vírusu SARS-CoV-2, preto je infekčnejší, ale môže byť aj menej smrteľný. Pre agentúru SITA to potvrdil lekár a vedec z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Celec.

"Viac mutácií znamená viac predpokladaných odlišností, ale čo to konkrétne bude znamenať, nevie zatiaľ nikto. Uvidíme, čo ukážu experimenty a čo klinické sledovania. Môj predpoklad, ale ide len o odhad, je ten, že každý ďalší variant bude viac a viac infekčnejší, ale snáď aj menej letálny, teda smrteľný. Či to platí už pre tento, netuším,” vysvetlil Celec. Už teraz je jasné, že tento kmeň je ďaleko infekčnejší, ako všetky doteraz objavené kmene. Doktorka a hlavná poradkyňa britskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia (UKHSA) Susan Hopkins pre britský denník The Guardian povedala, že hodnota R alebo číslo efektívnej reprodukcie variantu B.1.1.529 objaveného v provincii Gauteng je teraz 2. Ak je hodnota R viac ako 1, znamená to, že epidémia bude rásť exponenciálne.

Najväčšie obavy má vedecká obec z toho, že juhoafrický variant bude odolný voči vakcínam, ktorými je zaočkovaných už takmer 54 % svetovej populácie. Či sú tieto obavy oprávnené, to sa podľa Celeca zatiaľ nedá odhadnúť, treba to otestovať. Vedci podľa magazínu Nature momentálne skúmajú vlastnosti variantu, ako aj to, či sa dokáže vyhnúť imunitným reakciám vyvolaným vakcínami a či spôsobuje závažnejšie alebo menej závažné ochorenie ako iné varianty. Virologička z Univerzity Witwatersrandv Johannesburgu Penny Moore potvrdila, že existujú neoficiálne správy o reinfekciách týmto variantom u očkovaných jedincov. Na definitívne závery je však aj podľa jej slov ešte skoro.

Krajiny začínajú obmedzovať cestovanie z tejto oblasti

Spojené kráľovstvo v spojitosti s variantom od piatkového poludnia zakáže lety z JAR a ďalších piatich krajín v južnej Afrike a všetci, čo prišli nedávno z niektorej z daných krajín budú musieť absolvovať test na koronavírus. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid uviedol, že existujú obavy, že nový variant "môže byť prenosnejší“ ako dominantný variant delta a "vakcíny, ktoré v súčasnosti máme, môžu byť proti nemu menej účinné“. Vedúca britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť Jenny Harries sa vyjadrila, že je to dosiaľ najvýznamnejší objavený variant a je potrebný urgentný výskum o jeho prenosnosti aj reakcii na vakcíny.

Pozastaviť letecké spojenie s južnou Afrikou chce aj Európska komisia. Jej predsedníčka Ursula von der Leyen vo vyhlásení uviedla, že "v úzkej koordinácii s členskými štátmi navrhuje aktivovať núdzovú brzdu, aby sa zastavila letecká doprava z juhoafrického regiónu“.

V súvislosti s novým variantom koronavírusu, šéf nemeckého rezortu zdravotníctva povedal, že letecké spoje prichádzajúce z tejto krajiny do Nemecka budú môcť dopravovať len nemeckých občanov. Cestujúci budú musieť ísť po príchode do 14-dňovej karantény bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie, povedal Jens Spahn. "Posledná vec, ktorú potrebujeme, je prinesenie nového variantu, ktorý spôsobí ešte viac problémov,“ dodal.

Od soboty nebudú môcť do Českej republiky vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v ôsmich afrických krajinách - Juhoafrickej republike, Namíbii, Lesothe, Svazijsku, Zimbabwe, Botswane, Mozambiku, Zambii. Občania ČR a EÚ a držitelia dlhodobých pobytov v ČR tak budú môcť urobiť za prísnych epidemiologických podmienok. Nie sú odporúčané cesty do týchto oblastí. Opatrenie zatiaľ platí do 12. decembra. Ministerstvá zdravotníctva a zahraničia tak robia v snahe zabrániť šíreniu nového nebezpečného variantu koronavírusu, ktorý bol zachytený v JAR. Na twitteri to oznámil minister zahraničia v demisii Jakub Kulhánek (ČSSD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy