Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obyvatelia pohraničných obcí majú strach: Ukrajinci prichádzajú k nám, v ich krajine ale počet nakazených na Covid-19 narastá
Zdielať na

Obyvatelia pohraničných obcí majú strach: Ukrajinci prichádzajú k nám, v ich krajine ale počet nakazených na Covid-19 narastá

UKRAJINA/SLOVENSKO / Počet nakazených koronavírusom na Ukrajine rekordne stúpol. Za jediný deň pribudlo vyše 800 prípadov. Chorých je už viac ako 33 tisíc ľudí. Počet infikovaných narastá aj v mestách hneď za našou hranicou. Za ostatné 3 dni pritom prišlo na Slovensko vyše 1000 Ukrajincov. Obyvatelia pohraničných obcí majú obavy. Na východnej hranici už Slovensko prijalo opatrenia na odhalenie prípadných falošných výsledkov testov na COVID -19.

"Máme obrovský strach, aby sa obec Ubľa nestala centrom koronavírusu," vyjadrila sa starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. Prvé kroky cestujúcich z Ukrajiny smerujú práve sem. Ubľa je prvou obcou od ukrajinskej hranice. "Máme tu pohostinstvá, reštaurácie, tak pre nás je obava z toho, že sa môžu nakaziť občania práve našej obce," poznamenala starostka. 

Z Ukrajiny hlásia vyše 30 tisíc chorých s diagnózou COVID-19. "Epidemiologická situácia na Ukrajine je naozaj veľmi vážna," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Na Ukrajine narastá počet nakazených hlavne tu v blízkosti hranice v Zakarpatskej oblasti," podotkla starostka Uble. Tá je k Slovensku najbližšie. Len za posledných 24 hodín tam vyhľadalo pohotovostnú službu takmer 400 pacientov s dýchacími problémami.Od znovuotvorenia hraničných priechodov začali cez Slovensko migrovať masy Ukrajincov. Po takmer troch mesiacoch sa znova vracajú do práce. 

Pred hraničným priechodom čakajú Ukrajincov autobusy, ktoré ich rozvážajú do ďalších krajín EÚ. 

Negatívny výsledok testu je podmienkou vstupu na Slovensko. Policajti na hraničných priechodoch s Ukrajinou majú k dispozícii zoznam pracovísk, ktoré vykonávajú testy na COVID- 19. Tento zoznam je len orientačný. Slovensko už preto podniklo kroky, aby bolo možné zabrániť prípadnému falšovaniu testov.

"Slovenská strana aktuálne požiadala ukrajinskú stranu o zaslanie zoznamu všetkých subjektov, ktoré sú oprávnené na území Ukrajiny vykonávať odbery a vydávať potvrdenia o negatívnom RT-PCR teste na COVID-19 a to z dôvodu, že na sociálnych sieťach sa objavujú informácie o rôznych subjektoch a rôznych potvrdeniach," uviedla  Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. 

Situáciu komplikuje aj to, že v mestách v tesnej blízkosti našej hranice je nakazených aj takmer 350 lekárov. "U vás je karanténa a ľudia ju dodržiavajú ale na Ukrajine nie. Nenosia ani rúška," povedal na kameru cestujúci z Ukrajiny. 

Lena za posledné 3 dni prišlo na Slovensko vyše 1100 Ukrajincov. "Občania, ktorí vedia, že takíto repatrianti prichádzajú práve z Ukrajiny, tak ich chcem vyzvať, aby naozaj boli veľmi opatrní, a aby naliehali na to, aby sa títo ľudia nechali testovať," dodal minister zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy