Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza prípravy vraždy Sylvie Volzovej: Ruskova exmanželka ho podržala, mafián ho vo výpovedi potopil
Zdielať na

Kauza prípravy vraždy Sylvie Volzovej: Ruskova exmanželka ho podržala, mafián ho vo výpovedi potopil

BRATISLAVA / V Ústave na výkon väzby a výkon trestov odňatia slobody v Bratislave pokračuje pojednávanie v prípade objednávky vraždy podnikateľky Sylvie Volzovej. Pred senátom okresného súdu vypovedala aj exmanželka Pavla Ruska Viera Rusková. Ten je v tejto kauze obvinený spolu s odsúdenými členmi podsvetia - Mikulášom Černákom, Milošom Kaštanom a Róbertom Lališom. Medzi predvolanými svedkami je dnes aj ďalší muž spájaný s podsvetím - údajný šéf piešťanskej skupiny.

Na štvrtkové pojednávanie sa obvinený Pavol Rusko nedostavil, požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Bývalá manželka exšéfa TV Markíza Pavla Ruska Viera Rusková vypovedala pred senátom Okresného súdu Bratislava II. Vo svojej výpovedi uviedla, že niekedy pred jeseňou 1997 dostali s vtedajším manželom od viacerých osôb informáciu, že jeho vtedajšia obchodná partnerka v spoločnosti Markíza Slovakia Sylvia Volzová "niečo poza chrbát chystá".

Podľa Ruskovej následne dostali informácie od vtedajšej poradkyne predsedu vlády Anny Nagyovej, že sa pripravuje diskreditácia jej manžela. Dokonca sa podľa nej spomínala aj jeho likvidácia. Pavol Rusko si preto prostredníctvom podnikateľa Jána Kováčika dohodol schôdzku s Mikulášom Černákom. Cieľom bolo zistiť, či niekto zadal požiadavku odstrániť ho. Rusková to vysvetlila tým, že v druhej polovici 90. rokov na Slovensku riadne nefungovala polícia ani tajná služba.

Rusková tiež zopakovala tvrdenie svojho exmanžela, že likvidácia Volzovej by pre neho nemala žiadny majetkový prospech, keďže Volzová mala podiel len v licencovanej spoločnosti Markíza - Slovakia a nie v Slovenskej televíznej spoločnosti, ktorá bola držiteľkou vysielacej licencie.

Navyše zmenu vo vlastníckej štruktúry spoločnosti by podľa nej musela odobriť licenčná rada, pred ktorou by musela Volzová vystúpiť. Podľa výpovede Viery Ruskovej, Volzová svojim postupom nesie vinu za celú kauzu Gamatex a spor o Markízu v roku 1998, keď sa televíziu snažil ovládnuť podnikateľ Marian Kočner. 

Objednávka na Volzovú

Druhý svedok Robert Bíly sa vyjadril, že mu dnes už zosnulý príslušník skupiny sýkorovcov Peter Čongrády spomínal "objednávku na Volzovú".  Svedok, ktorý bol súdený v kauze skupiny „piťovci II” a vypovedá vo viacerých kauzách zločineckých skupín, uviedol, že v 90. rokoch pracoval pre skupinu sýkorovcov, pričom sa zameriaval na vymáhanie pohľadávok a "rôzne biznisy". S Čongrádym mal pri tom podľa vlastných slov dôverný vzťah. Presný čas, kedy mu Čongrándy danú vec spomínal, si svedok podľa vlastných slov nepamätá, mohlo to však byť niekedy v lete 1998 v čase medializovaných sporov o vlastníctvo Markízy. Objednávateľom mal byť "Slintoš" alias Pavol Rusko. "Hovoril, že to už nie je aktuálne, malo sa to riešiť s Bystričanmi," povedal s tým, že Čongrády bol nakoniec rád, že sa vec nevykonala.

Šofér Radovan Ondruš zase pred súdom vypovedal, že viezol svojho šéfa, ktorým bol Rusko, na návštevu do bezpečnostnej služby Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici. Dátum tejto cesty si však podľa vlastných slov nepamätá a nevie ani, čo bolo je účelom. "Nebol som vnútri," poznamenal Ondruš.

Súd tiež vypočul ďalšieho šoféra a ochrankára Ruska Branislava Naništu. Ten sa predmetnej cesty do Banskej Bystrice nezúčastnil. Pred súdom ale opísal bezpečnostné opatrenia, ktoré boli zavedené v súvislosti s bývalým šéfom Markízy. "Strážil sa byt na dlhých dieloch, dcéra aj pani Rusková," povedal s tým, že popri samotnom Pavlovi Ruskovi bol strážený aj objekt televízie. "Bola taká doba, rôzni podnikatelia chceli ochranku," dodal. Pojednávanie teraz bude pokračovať 29. septembra.

V prípade údajnej objednávky vraždy Sylvie Klaus Volzovej čelia obžalobe bývalý riaditeľ televízie Markíza a obchodný partner Volzovej Pavol Rusko a tiež odsúdení členovia podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ. Černák ešte v máji 2019 pred súdom priznal vinu. 

Podľa prokuratúry Rusko chcel, aby Volzovú uniesli, prinútili ju prepísať na neho jej podiel v spoločnosti Markíza Slovakia a následne ju odstránili. Za to ponúkal odmenu 20 miliónov vtedajších korún. "V tom čase sme sa zaoberali takouto trestnou činnosťou a vzhľadom na výšku odmeny sme veľmi rýchlo súhlasili," povedal Černák s tým, že sa s Ruskom stretli najskôr v Banskej Bystrici a následne aj v Bratislave. Podľa Černáka povedal, že vec majú vykonať "tak, ako to bolo urobené s pánom Bachledom". Ide o bývalého prednostu Okresného úradu v Poprade, ktorého černákovci zlikvidovali na objednávku Petra Steinhübela niekoľko mesiacov predtým. Černákovi podľa vlastných slov pritom nebolo jasné, odkiaľ mal Pavol Rusko informácie o tomto prípade, mohlo to však podľa neho byť z prostredia spravodajských zložiek.

Sledovanie Volzovej mala vykonať bratislavská skupina sýkorovcov. Keď Černáka v decembri 1997 vzali do väzby, nakoniec nič neuskutočnili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy