Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V roku 2020 vypukla celosvetová pandémia. Na Slovensku to začalo 6. marca v tejto obci
Zdielať na

V roku 2020 vypukla celosvetová pandémia. Na Slovensku to začalo 6. marca v tejto obci

BRATISLAVA / Presne pred rokom oficiálne potvrdili koronavírus aj na Slovensku. Na vlastnej koži to pocítil muž z obce Kostolište neďaleko Malaciek. Bol prvým pacientom s novým druhom vírusu. V dedine, ako v prvej u nás, prijali prísne hygienické opatrenia. Na prvý prípad si tam veľmi dobre pamätajú. Netušili však, že korona tak veľmi ovplyvní bežný život po celom svete.

Bol piatok 6. marca, keď vtedajší premiér zvolal tlačovku, na ktorej oznámil prvý prípad nákazy novým koronavírusom u nás. O tejto nákaze už Slováci veľa vedeli. Bola už rozšírená vo viacerých štátoch. Informácie o nej boli súčasťou denného spravodajstva.

Vo svete a najmä v Číne už bolo nakazených približne 100 tisíc ľudí. Bola otázka času, kedy potvrdia prvý prípad aj na Slovensku. "Slovensko má oficiálne potvrdený prvý prípad ochorenia na nový koronavírus," informoval na tlačovej konferencii vtedajší premiér Peter Pellegrini šiesteho marca 2020. Prvý prípad nákazy koronavírusom na Slovensku potvrdili u 52 ročného muža z obce na Záhorí. Prenášačom vírusu bol jeho syn, ktorý sa vrátil z Benátok. "Počula som, že mnohí ho označovali za čiernu ovcu, ale to nie je správne," spomínala si obyvateľka obce. "Keď som išiel na druhý deň do obchodu, tak už tam bolo rušno, hovorilo sa, že to je od nás a už potom hlásili, že prvý je z Kostolišťa," povedal o začiatkoch pandémie na Slovensku obyvateľ Kostolišťa. Na celú situáciu si zaspomínal po roku aj starosta Hubert Danihel: "Ľudia to prežívali, bol to taký istý druh paniky, pretože nikto nevedel o čo sa jedná." Pred rokom ešte nikto nemal rúško. Nariadenie ich nosenia prišlo až o pár dní a v dedine si všetci pomohli. "Vtedy sa mi páčilo, že aj tí ľudia sa tak trošku zomkli, začali sa šiť rúška, rozdávali sme ich chorým a dôchodcom," opísal nasledujúce dni starosta Danihel. Dobrovoľníci starším ľuďom pomáhali aj s nákupmi. Starosta okamžite prikázal zatvoriť pohostinstvá a reštaurácie.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sme informovali o prvom prípade na Slovensku:

​Po víkende neotvorili materskú školu a zrušili všetky plánované podujatia. Na prvý prípad nákazy nezabudne ani pán Jozef. Presne 6. marca má narodeniny. "Pred rokom neboli žiadne oslavy a tento rok asi tiež nebudú," priznal obyvateľ Jozef. Kostolište si po roku, tak ako zvyšok Slovenska žije koronaspôsobom života. Napríklad aj pravidelným víkendovým testovaním. V dedine mali od začiatku už viacero prípadov nákazy a aj tu si pandémia vyžiadala aj svoje obete. "Neboli to starí ľudia, boli okolo 50 rokov, mladí ľudia, ktorí takisto podľahli ochoreniu Covid," konštatoval Danihel. Asi málokto vtedy predpokladal ako veľmi a na ako dlho koronavírus ovplyvní život všetkých. "Už by som najradšej bola keby bol konečne pokoj a človek by mohol aj niekam ísť," reagovala na súčasnú situáciu obyvateľka obce, kde sa objavil prvý prípad nákazy na Slovensku. "Musíme len čakať, veriť a byť trpezliví," uzavrel ďalší z obyvateľov obce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy