Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plánujete navštíviť blízkeho v DSS alebo si ho zobrať na Vianoce domov? Toto sú podmienky
Zdielať na

Plánujete navštíviť blízkeho v DSS alebo si ho zobrať na Vianoce domov? Toto sú podmienky

Začiatkom decembra minister práce, sociálnych vecí a rodiny pre TV JOJ uviedol, že minsiterstvo pracuje na manuály pre DSSky a ich režim počas Vianoc

BRATISLAVA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vypracovalo spolu s Úradom verejného zdravotníctva odporúčania pre poskytovateľov sociálnych služieb k Vianociam. Vďaka tomu si klienti zariadení sociálnych služieb (ZSS) môžu čaro najkrajších sviatkov v roku vychutnať so svojimi blízkymi.

Ministerstvo práce, sociálnych veci a rodiny SR (MPSVR SR) vypracovalo v súčinnosti s Úradom verejného zdravotníctva SR odporúčanie pre poskytovateľov sociálnych služieb k Vianociam.  Pretrvávajúca epidemiologická situácia súvisiaca s ochorením COVID-19 na Slovensku má negatívne dopady nielen na ekonomiku, ale aj na psychiku klientov ZSS a CDR, ktorí nemôžu prijímať návštevy svojich blízkych a navštevovať ich tak, ako by si to prijali. „Preto sme hľadali možnosti, ako týmto ľuďom umožniť prežiť vianočné sviatky v kruhu svojej rodiny tak, aby bola zabezpečená jednak ich ochrana zdravia pri odchode zo zariadenia, ale aj pri návrate,“ uviedla štátna tajomníčka MPSVR SR Soňa Gaborčáková.

Odporúčané kroky ministerstva a hlavného hygienika pre zobratie si klienta DSS domov

  • klienti zariadenia, ktorí v posledných 90 dňoch mali pozitívny test na chorenie COVID-19 a sú po ukončenej karanténe, bez príznakov ochorenia COVID-19, môžu zariadenie bezpečne opustiť, aj sa po ukončení pobytu v rodine do zariadenia bezpečne vrátiť, a to bez potreby absolvovania antigénového alebo PCR testu pri tomto návrate (pokiaľ sa u nich nevyskytli nové príznaky ochorenia). Ak v rámci pobytu mimo zariadenia prekročia obdobie 90 dní po potvrdenej pozitivite COVID-19, resp. majú klinické príznaky ochorenia COVID-19, je potrebné, aby po návrate absolvovali antigénový test, alebo priniesli negatívny výsledok PCR testu, nie starší ako 24 hodín.
  • klienti zariadenia, ktorí mali v zariadení v rámci posledného priebežného 10-dňového testovania antigénovými testami negatívny výsledok, môžu na sviatky zariadenie bezpečne opustiť, pri návrate do zariadenia v záujme bezpečnosti ich návratu do kolektívneho zariadenia absolvujú antigénový test, (v prípade pozitívneho výsledku tohto testu je nutná izolácia v zariadení a následné indikované testovanie PCR testom – ak je výsledok PCR testu pozitívny, zostávajú v izolácii; ak je výsledok PCR testu negatívny, izolácia je ukončená), alebo sa pri ich návrate do zariadenia preukážu negatívnym PCR testom, nie starším ako, 24 hodín.

  • klienti zariadenia, ktorí mali v zariadení v rámci posledného priebežného 10-dňového testovania antigénovými testami pozitívny výsledok, nemôžu na sviatky zariadenie opustiť - je nutná izolácia v zariadení a následné indikované testovanie PCR testom - ak je výsledok PCR testu pozitívny, zostávajú v izolácii, ak je PCR výsledok negatívny, izolácia je ukončená.

Ak klient zariadenia odíde domov, je potrebné informovať jeho aj jeho rodinných príslušníkov, aby: 

  • nosenie rúška mimo domácnosti
  • odstup a sociálna izolácia od osôb žijúcich mimo spoločnej domácnosti (t.j. aj od iných rodinných príslušníkov a nevykonávanie návštev iných domácností počas sviatkov a ani ich prijímanie v domácnosti),
  • dôsledná a pravidelná hygiena a vetranie priestorov domácnosti počas pobytu svojho rodinného príslušníka klienta zariadenia zároveň je v hodné, aby sa všetci členovia domácnosti nechali otestovať antigénovým alebo PCR testom. 

Odporúčané kroky ministerstva a hlavného hygienika pre bežné a bezpečné návštevy.

Návštevy klientov zariadenia je možné uskutočňovať v zariadeniach a v častiach zariadení, ktoré nie sú v karanténe. Návštevy klientov zariadenia nie je možné uskutočňovať v zariadeniach a v častiach zariadení, v ktorých je nariadená karanténa.

V týchto zariadeniach odporúčame využívanie informačno-komunikačných technológií na sprostredkovanie, pokiaľ je to možné, osobného kontaktu klienta zariadenia s príbuznými a blízkymi osobami na diaľku. Ak je však zariadenie schopné to zabezpečIť, je možné uskutočňovať aj návštevy v červených zónach za dodržania protiepidemických opatrení – napr. návštevy oddelené sklom.

Zariadenie je povinné zabezpečiť dodržiavanie uvedených prísnych hygienických podmienok: 

  • testovanie všetkých návštev antigénovými testami pred uskutočnením návštevy, alebo potvrdenie návštevníka o negatívnom PCR teste nie staršom ako 24 hodín,
  • vymedzený čas návštevy (do 1 hod) a stanovený minimálny časový odstup medzi návštevami potrebný a vyhradený na dezinfikovanie priestorov,
  • nosenie rúška počas celej návštevy
  • odstup a sociálna izolácia od iných osôb mimo navštevovanej osoby
  • presne vyhradený priestor pre návštevy, ktorý je dezinfikovaný pred a po každej návšteve,
  • čestné prehlásenie návštevníkov o tom, že neboli v kontakte s pozitívnou osobou

Po otestovaní antigénovým testom s negatívnym výsledkom vykonaným na odberovom mieste alebo v zariadení, prípadne alebo potvrdenie o negatívnom PCR teste nie staršom ako 24 hodín, môže prísť do zariadenia aj iné fyzické osoby (mimo návštev) za účelom výkonu nimi poskytovaných výkonom odborných a iných podporných činností pre klientov zariadenia počas sviatkov napríklad:

  • kňazov na zabezpečenie duchovnej služby,
  • psychológov za účelom riadených rozhovorov s klientmi zariadenia(psychologická intervencia),
  • špeciálnych pedagógov za účelom vzdelávania detí- klientov zariadenia vo veku zodpovedajúcom prvému stupňu základnej školy,
  • dobrovoľníkov z radov študentov v zmysle Memoranda o spolupráci pri zmierňovaní dopadov nepriaznivej epidemiologickej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately medzi MPSVR SR a AVVSP.

Ministerstvo uviedlo, že za týmto účelom zabezpečilo dostatok antigénových testov, ktoré zariadenia dostanú zadarmo. V zariadeniach, kde je nariadená karanténa, resp. v jeho časti, nebude možné realizovať návštevy. Na Vianoce môžu ísť domov aj deti z centier pre deti a rodinu, resp. ich počas sviatkov môžu v zariadení navštíviť príbuzní.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy