Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zachránili množstvo ľudských životov, no o tie svoje žiaľ prišli. Podľahli ochoreniu COVID-19
Zdielať na

Zachránili množstvo ľudských životov, no o tie svoje žiaľ prišli. Podľahli ochoreniu COVID-19

SLOVENSKO / Norbert Szedlák (46) bol prvým záchranárom, ktorý podľahol ochoreniu Covid-19. Pomoci iným sa venoval od svojich študentských čias a prácu záchranára vykonával 16 rokov. Jeho náhla smrť zasiahla okrem príbuzných aj kolegov, pre ktorých bol výnimočným človekom. Druhým bol 63-ročný záchranár, ktorý pôsobil na stanici v Moldave nad Bodvou.

Dlhoročný záchranár Noro, ktorý prehral boj s koronavírusom pôsobil na stanici v Kráľovskom Chlmci. A takto si na neho spomínajú jeho kolegovia. "Bol to úžasný človek s veľkým srdcom, v kolektíve ho mal každý rád. Bol priateľský, obetavý, láskavý, vždy bol veľmi nápomocný," hovorí zo záchrannej služby z Košíc Viktória Weiserová. "Mal rád svoju prácu, mal rád svojich kolegov. Do práce stále chodil usmievavý. Bez neho to už nebude také, aké bolo," hovorí zo záchrannej služby z Košíc Diana Slivková. 

Do záchranárskeho neba odišiel ešte 23. januára. Ochorenie Covid-19 malo u neho veľmi rýchly spád. Oživiť sa ho pokúšali jeho vlastní kolegovia, no žiaľ neúspešne. "My máme taký zvyk tu na stanici, že na konci služby si záchranári povedia medzi sebou, či už s úsmevom na tvári, alebo s únavou, že ďakujeme ti za službu. Ale nikdy sme si nepredstavovali, že raz to povieme so smútkom a so slzami v očiach, že ďakujeme ti za službu Noro," hovorí Weiserová. 

Po obetavom a dobrosrdečnom záchranárovi ostala manželka a dvaja synovia. Dnes popoludní sa s ním rozlúčili naposledy. "On nepoznal slovo nemôžem, nedá sa. Vždy hovoril, všetko sa dá. Veľa rozprával a veľa žartoval. A teraz tu ostalo ticho a smútok po ňom," hovorí Weiserová. "Veľmi rád chodil na výjazdy, veľmi rád pomáhal ľudom a nielen v práci, ale aj v súkromí," hovorí Slivková. 

Záchranársku rodinu včera žiaľ opustil aj 63-ročný Ján Ačai, ktorý rovnako podľahol nákaze Covid-19. Dlhých 33 rokov pracoval ako záchranár na stanici v Moldave nad Bodvou. "Ja si myslím, že už obaja sú v záchranárskom nebíčku a pozerajú sa na nás zhora. My tu ostávame a budeme naďalej pomáhať ľudom aj za nich," hovorí Weiserová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy