Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová zhodnotila epidemickú situáciu: Prehrávame boj s Covidom
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová zhodnotila epidemickú situáciu: Prehrávame boj s Covidom

BRATISLAVA / Epidemická situácia na Slovensku sa stále zhoršuje. Okrem toho, že čoraz viac sa hovorí o tvrdom lockdowne pre všetkých, začínajú nemocnice fungovať v preťažení. Jednu z bratislavských nemocníc, a konkrétne oddelenie, na ktorom sú hospitalizovaní pacienti s ochorením Covid-19, navštívila aj prezidentka Zuzana Čaputová spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Jej slová po skončení boli tvrdé a potvrdila, že jedným z riešení je obmedzenie mobility.

Prezidentka Zuzana Čaputová vidí riešenie v lockdowne tak ako to navrhujú odborníci. Po návšteve covidového oddelenia prezidentka priznala prvenstvá krajiny v epidemických štatistikách. "Sme najhorší na svete v počte novoinfikovaných ľudí na milión obyvateľov. Sme so svojim prístupom najhorší na svete," zdôraznila fakty prezidentka. Vo svojom vyjadrení sa pýtala ľudí, čo ešte viac potrebujú na to, aby zmenili prístup. Na konci poďakovala zdravotníkom a zároveň vyjadril údiv nad tým ako môže byť voči nim vzneseného toľko hejtu. "Mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem."

Celé vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej po návšteve nemocnice na covidovom oddelení:

"Vážení občania, prehrávame. Prehrávame boj s Covidom, a to najmä v tom zmysle, že sme najhorší na svete v počte novoinfikovaných ľudí na milión obyvateľov. Neviem, čo ešte viac treba urobiť preto, alebo čo viac treba počuť alebo vidieť na to, aby sme zmenili prístup. Čo viac treba vidieť ako preplnené nemocnice, ako ľudí, ktorí zomierajú na pľúcnej ventilácii a väčšina z nich sa už domov. Čo viac treba vidieť ako vyčerpaný zdravotnícky personál. Čo viac treba vidieť ako ľudí, ktorí zomierajú s inými diagnózami, pretože sa jednoducho na nich kapacitne nedostane. Čo viac ešte potrebujeme počuť akože sme so svojim prístupom najhorší na svete. Pre mňa je to absolútne alarmujúce. To, čo potrebujeme je prestať šíriť bludy o Covid a prestať tliachať o Covide a začať počúvať odborníkov. Odborníci jednoznačne hovoria, konzílium má jasné odporúčania, že potrebujeme obmedziť mobilitu, že potrebujeme lockdown. Áno, je to nepopulárne opatrenie, ktoré je ale absolútne nevyhnutné a, žiaľ, je to opatrenie, ktoré sa musí dotknúť všetkých, či sú zaočkovaní, nezaočkovaní, zodpovední alebo akokoľvek. Jednoducho, sme na tom tak zle, že takéto opatrenie, ktoré odborníci odporúčajú sa musí dotknúť všetkých. Áno, treba povedať aj to B, je to nefér voči ľuďom, ktorí sa chovali zodpovedne, dodržiavali opatrenia, vakcínovali sa. Ja dúfam, že keď toto najhoršie pominie, práve toto a ich zodpovedný prístup bude môcť byť zohľadnený. Počúvajme teda odborníkov ako som povedala, pretože obrázky, ktoré som v ružinovskej nemocnici videla boli tragické, hrozné. Zároveň, keď som sa rozprávala so zdravotníckym personálom, ktorý napriek tej obrovskej snahe čelí vyhrážkam a nenávisti, mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem. Ako je možné, že v súčasnej situácii, keď zomierajú ľudia aj na základe bludov na Covid ešte stále tu máme nenávisť voči tým, ktorí nás zachraňujú. Toto považujem absolútne za nefér. Moja nekonečná vďaka a úcta patrí každému jednému zdravotníkovi, ktorý sa snaží pomáhať."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy