Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mesto Nitra uvažuje nad úplným lockdownom. Sme v takom stave, ako to bolo na Orave, vyhlásil Hattas
Zdielať na

Mesto Nitra uvažuje nad úplným lockdownom. Sme v takom stave, ako to bolo na Orave, vyhlásil Hattas

NITRA / Situácia v Nitre je kritická. Riaditeľ nemocnice Milan Dubaj v reakcii na terajšiu pandemickú situáciu v regióne požiadal na rokovaní krízového štábu okresu o tvrdý lockdown, ktorý by platil v okrese Nitra. Mesto už pred niekoľkými dňami avizovalo plošné testovanie, ktoré by sa malo uskutočniť 8.-10. januára.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre nariadil pre Nitriansky okres obmedzenie počtu zákazníkov v prevádzkach tak, aby na jedného pripadalo najmenej 25 metrov štvorcových predajnej plochy. Pokiaľ je prevádzka menšia ako 25 metrov štvorcových, môže v nej byť len jeden zákazník.

Zároveň rozhodol aj o zatvorení predškolských zariadení. Tento zákaz sa nevzťahuje na škôlky a jasle, ktoré sa starajú o deti zamestnancov orgánov štátnej správy, zamestnancov úseku kritickej infraštruktúry, zdravotníckych pracovníkov a ostatných zamestnancov zabezpečujúcich chod hospodárstva a verejného života.

Zamestnávateľom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre nariadil uplatniť prácu formou home office všade tam, kde to povaha práce umožňuje. Vyhláška zverejnená vo vestníku vlády nadobudla účinnosť 5. januára.

Mesto taktiež  vydalo odporúčania, o ktorých by mal rozhodovať ústredný krízový štáb: 

  • Odporúča zaviesť testovanie vo fabrikách a čo najviac znížiť prácu v nich
  • Odporúča čo najviac prejsť na režim home office

"Za posledných 7 dní sme najhorším okresom," skonštatoval primátor Nitry Marek Hattas. Na zníženie krivky nákazy mesto už avizovalo plošné testovanie, ktoré by malo prebehnúť najbližší víkend. V popoludňajších hodinách bude Hattas rokovať so starostami a primátormi o plánovanom testovaní. Zámerom by malo byť pretestovať celý okres. "Nestačí len testovať v meste Nitra, je potrebné otestovať celý okres. Sme v stave takom ako to bolo na Orave,"  dodal primátor Nitry. Do testovania sa zapojilo už vyše 100 zdravotníkov. Na testovanie je pripravených 60 000 testov. Šéf radnice zatiaľ neuvažuje o zapojení armády do testovania.

O všetkom bude ešte rozhodovať vláda. Primátor Hattas načrtol podmienky. "Buď sa teraz na vláde rozhodne, že bude úplne tvrdý lockdown alebo sa dohodneme na iných podmienkach," informoval. "Za mňa je aj v hre to, že pokiaľ nebude človek pretestovaný, nebude môcť ísť do práce," uviedol Hattas.

Na situáciu v Nitre zareagovala aj Hattasova strannícka šéfka Veronika Remišová, ktorá bude iniciovať prísnejšie obmedzenia a opakované testovania. Vicepremiérka chce na najbližšom rokovaní vlády navrhnúť podobný režim ako platil na Orave. "Na Orave dokázal tento postup zásadne obmedziť šírenie infekcie a to isté sa musí podariť aj v nitrianskom regióne," konštatuje Remišová. 

Rozhodnutie ústredného krízového štábu by malo padnúť v najbližších dňoch.

Situácia v nemocnici je kritická

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre je dnes hospitalizovaných 190 pacientov s ochorením COVID-19. Osemnásť z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec. Nemocnica mala pôvodne vyčlenených 220 lôžok pre COVID pacientov, aktuálne reprofilizovala ďalších päť lôžok. Fakultnej nemocnici chýba približne 200 zdravotníckych zamestnancov, ktorí sú práceneschopní.

Nemocnica sa snaží nepriaznivú situáciu riešiť presmerovaním ďalších pacientov do iných nemocníc, ktoré nie sú tak extrémne vyťažené množstvom pacientov s COVID-19. 

Riaditeľ Milan Dubaj už požiadal o výpomoc okolité nemocnice.  "Riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra zvolal Webex na úrovni okolitých nemocníc, za účasti predstaviteľov ministerstva zdravotníctva, kde dôrazne žiadal o koordináciu príjmov a výpomoc okolitých nemocníc,"  uviedla hovorkyňa Tatiana Kubinec.

Na sociálnej sieti sa objavila aj informácia o probléme so vzduchotechnikou na Covid oddelení. "Pravdou je, že v ranných hodinách nastal problém s extrémnym odberom kyslíka, ktorý sa v priebehu dňa vnútornými opatreniami podarilo zastabilizovať," skonštatovala Kubinec. 

Pre enormné zaťaženie nemocnice  prvých dvanásť lekárov dostalo povolanie, no zatiaľ neboli potrební.  Za posledných 24 hodín zomrelo v nitrianskej nemocnici 10 pacientov. Nitrianska nemocnica zaznamenala aj prvé úmrtie zdravotníka, ide o 47-ročného muža, ktorý pomáhal na urgentnom príjme. Jozef Horňák bol členom Národnej transfúznej služby a vojakom, ktorý po odchode do zálohy pomáhal v nemocnici. 

Jozef Horňák, člen Národnej transfúznej služby v Nitre, ktorého ste stretávali v našom meste počas Primátorskej kvapky...

Uverejnil používateľ Mesto Vráble - oficiálna stránka Nedeľa 3. januára 2021

Z nitrianskej nemocnice sú pacienti dokonca prevážaní do iných nemocníc.Zvládnuť enormný nápor, pomôže aj súkromná nemocnica v Galante, ktorá sa zmení na Covidovú. Ako informoval hovorca ProCare a Svet zdravia Tomáš Kráľ, nová COVID kapacita bude predstavovať spolu 110 lôžok, z toho 10 s umelou pľúcnou ventiláciou a 80 s priamym prívodom kyslíka. Doteraz mala nemocnica reprofilizovaných 65 COVID lôžok s aktuálne 59 pacientmi. Súčasťou spoločnej dohody je prevoz približne 70 pacientov, ktorí sú aktuálne v Galante hospitalizovaní s inými diagnózami. Prevezení budú do nemocníc v Trnave, Nitre, Topoľčanoch, Nových Zámkoch a v Bratislave."Nitra bola ochotná v čase najväčšej krízy na Orave a Kysuciach preberať pacientov aj z tohto regiónu Slovenska. Teraz sa musíme zomknúť a potrebuje pomoc ona," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vedenie nemocníc na konferencií Webex prejednávala niekoľko princípov, ktoré by zapracovalo do rozdelenia pacientov. Podľa riaditeľa nemocnice Dubaja ide o komplikovaný logistický proces nakoľko sa denne jedná o 20-40 pacientov. 

1. varianta - po nahlásení na operačné stredisko by priamo sanitka prevážala pacienta na urgent, kde je menšia zaťaženosť

2. varianta - pacient bude ošetrený v Nitre a následne bude zorganizovaný jeho prevoz priamo z lôžka urgentu do nemocnice

3. varianta - v prípade kolapsu Covid urgentu, pacienta prijmu a následne bude dohovorený preklad do iného zariadenia

Takisto bolo témou štábu bolo aj sprísnenie monitorovania osôb čakajúcich na vykonanie antigénových testov, keďže v mnohých prípadoch dochádza k nedodržiavaniu 2 metrových odstupov a aj toto môže predstavovať riziko nákazy.

Nitranski policajti sprísnia kontroly

Na zlú epidemiologickú situáciu zareagovalo aj Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Nitre. Od utorka plánuje zaviesť prísnejšie kontroly ľudí cestujúcich za prácou. "Ak občania musia ísť do mesta Nitra za účelom výkonu zamestnania, alebo výkonu podnikateľskej činnosti, nech si zabezpečia potvrdenie od zamestnávateľa, alebo iný dokument, ktorým vedia preukázať nutnosť svojej cesty," upozornila polícia na svojom facebooku.

POZOR ! OD ZAJTRA V NITRE PRÍSNEJŠIE KONTROLY Vzhľadom na vážnu epidemiologickú situáciu v meste Nitra, Okresné...

Uverejnil používateľ Polícia SR - Nitriansky kraj Pondelok 4. januára 2021

Súvisiace články

Najčítanejšie správy