Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na očkovanie sú stále voľné miesta, čakajúci nechápu ako je to možné, keď im nechodia termíny
Zdielať na

Na očkovanie sú stále voľné miesta, čakajúci nechápu ako je to možné, keď im nechodia termíny

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom svojej stránky na sociálnej sieti zverejnilo 21 očkovacích miest s voľnými termínmi na najbližšie 3 dni. V diskusiách pod statusom však mnohí ľudia reagujú nahnevane. Niektorí totiž po registrácii čakajú na termín práve v daných centrách už dlhšie. Radia preto opätovné preregistrovanie. Národné centrum zdravotníckych informácií zas odporúča použiť PIN kód, ktorý bol pri registrácii pridelený.

"Zaregistrovala som sa zhruba 17. februára a stále žiadny termín, tak som zneistela," vyjadrila sa obyvateľka Senca, pani Marta. Pre záujemcov o očkovanie vo veku nad 60 rokov a to vakcínou Moderna sú voľné termíny v šiestich vakcinačných centrách. Konkrétne v Brezne, Dolnom Kubíne, Dunajskej Strede, Humennom, Ilave a Košiciach. Nuž a pre záujemcov od 50-60 rokov a teda vakcína od Astra Zeneca sa uvoľnili termíny od víkendu do pondelka v ďalších pätnástich. 

Rezort zdravotníctva vo svojom statuse garantuje, že od soboty do pondelka a na konkrétnych miestach sa k očkovaniu dostanete rýchlejšie. V diskusiách však mnohí ľudia reagovali rozhorčene. Niektorí sú práve na konkrétne miesta zaregistrovaní už dlhšie, no smska s termínom im doteraz neprišla. "Robíte si z nás srandu? Mamina je na tieto kliniky v BA nahlásená a stále nedostala termín. A vy napíšete, že sú voľné miesta. Už sme jej raz registráciu rušili a znova prihlásili. Vidím, že stále systém nefunguje," napísal jeden z komentujúcich. "Ľudia sú nahlásení, čakajú na termíny a vy máte voľné miesta," okomentoval ďalší. "Po tomto statuse som dala check out a check in a asi do 30 sekúnd prišiel termín. Takže sa teším a ďakujem za návod," pochválila si nadšená užívateľka. Podobne konala aj pani Marta zo Senca. Na očkovanie bola zaregistrovaná už od polky februára, no termín stále nikde. "Stačí vypnúť alebo úplne zrušiť registráciu, vytvoriť novú a zaregistrovať sa do viacerých centier - v priebehu dvoch hodín prišla smska s termínom," vysvetlila svoj postup pani Marta. Preregistrovanie spočiatku odporúčal aj rezort zdravotníctva. Neskôr svoj status zmenili. "Nie je potrebné, aby ľudia urobili svoju registráciu nanovo. Všetkým odporúčame využiť PIN kód, ktorý im bol poslaný pri registrácii a vďaka PIN kódu si môžu menežovať svoje vakcinačné miesta," odkázala hovorkyňa Veronika Bauch z NCZI. "Ľuďom, ktorí sú v čakárni, odporúčame počkať na termín. Na každého rad príde, prioritizácia je určená na základe veku," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

V Humennom boli plné rady na očkovanie 

Zatiaľ, čo počas uplynulých víkendov mali lekári v očkovacom centre v Humennom prestoje aj niekoľkokrát na deň, dnes bol situácia úplne iná. Pred vakcinačným centrom bol taký nával, že zasiahnuť musela polícia. Ľudia totiž výzvy organizátorov na vytvorenie odstupu nerešpektovali. "Vy ste tu prišli na očkovanie, aby ste sa chránili proti korone a tu ste všetci pokope!" nechápal jeden z organizátorov. "Ostávame na mieste dovtedy, kým usporiadateľ nevyhodnotí, že súčinnosť už nie je potrebná," povedal príslušník mestskej polície, Ladislav Fedič. Viacerí ale argumentovali tým, že keď stáli na vzdialenejších miestach, nepočuli, ktoré číslo na očkovanie je ďalšie v poradí. "Situáciu sme ukľudnili. Upozornil som svojich ľudí, aby hlasnejšie vyvolávali jednotlivé čísla, aby počuli aj tí vzadu," uviedol vedúci oddelenia vnútornej správy, Marcel Novák. V Humennom doteraz očkovali iba v sobotu. Po novom sa to mení a vo vakcinačnom centre budú až do konca tohto roka vakcínovať aj počas nedele. Plán na jeden víkend je zhruba 2 000 zaočkovaných. "Je to oveľa lepšie ako posledný víkend, záujem je teraz enormný. Ide to rýchlo, maximálna spokojnosť aj na mojej strane aj na strane očkujúcich lekárov," konštatoval Marcel Novák. 

V Trenčíne očkujú denné cez 2 000. Hlásia voľné termíny

Na trenčianskom výstavisku plánujú zaočkovať denne 2300 ľudí. Ešte stále majú voľné kapacity. Riadia sa očkovacou stratégiou ministerstva zdravotníctva, ktoré im nariadilo, že majú očkovať iba vakcínou Astra Zeneca. Voľné miesta boli dnes a budú aj zajtra. "Na nedeľu je prihlásených 2 111 osôb, takže ľudia sa budú môcť prihlasovať," konštatovala Elena Štefíková z krajského vakcinačného centra v Trenčíne. Najnovšie tu očkujú iba ľudí od 50 do 60 rokov. Skôr narodení sa sem nedostanú. "Žiaľ, už majú nad 60 rokov, budú automaticky presmerovaní na iné vakcinačné centrum, ktoré očkuje vakcínou od spoločnosti Pfizer alebo Moderna," vysvetlila Elena Štefíková.

V Nitre pred víkendom nemali plno, v sobotu zaočkovali viac než 1 700 ľudí

Vo veľkokapacitnom centre v Nitre dnes bolo rušno, zaočkovali tu 1 700 ľudí. "Ja beriem biologickú liečbu mi bolo odporučené, aby som bola zaočkovaná," vyjadrila sa jedna z očkovaných. Ešte včera však kapacity zaplnené nemali. Pomohlo, že zdravotné poisťovne vyzývali niektorých ľudí z nezaradených kategórií, že sa môžu prednostne očkovať. "Chodia aj mladšie ročníky, tí, ktorí sú v rizikových skupinách," uviedla lekárka z očkovacieho centra, Marina Sasin Wagnerová. Otázky majú ľudia zväčša tie isté. "Tá Astra Zeneca má dosť zlú reklamu, vypytujú sa, ale nakoniec sa dajú zaočkovať," povedala lekárka Veronika Mikulová. Na zajtra majú plán očkovať 1700 ľudí, prihlásených však majú iba 600. "Predpokladám, že do zajtra sa môže tento počet zvýšiť vzhľadom k tomu, že sa znížil ten vek 45 rokov," vyjadril sa hlavný lekár Ľubomír Ševčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy