Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nelegálne kšefty s Ivermektinom. Manželia mali viac ako 500 zákazníkov
Zdielať na

Nelegálne kšefty s Ivermektinom. Manželia mali viac ako 500 zákazníkov

HUMENNÉ / Pred sudcom humenského Okresného súdu sa dnes zodpovedali manželia, ktorí nelegálne predávali Ivermektin. A nielenže obchodovali s liekom, ktorý je u nás na lekársky predpis, navyše na ňom dobre zarábali. Obohatiť sa tak mali o desiatky tisíc eur. Lekárnici navyše varujú, že ani Európske či americké úrady liek neodporúčajú používať na liečbu Covidu-19.

Pozeráte sa, ako policajti na súd eskortujú muža a ženu. Práve táto dvojica priviedla do humenského okresu prešovských krajských kriminalistov. V meste a v jednej z obcí v okrese urobili viaceré razie.

"Išlo o akciu voči osobám podozrivým z nelegálneho obchodovania s liekom Ivermektín," povedal hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobaník. Po tom, ako policajti dvojici obmedzili osobnú slobodu, skončili za mrežami CPZ. Dovedna tam strávili štyri noci. Prokurátor totiž podal návrh na ich väzobné stíhanie a o ich ďalšom osude rozhodoval sudca.

"Sudca pre prípravné konanie po vykonaní výsluchu u oboch obvinených sa stotožnil s dôvodmi väzby ako aj s dôvodmi samotného trestného stíhania," uviedol okresný prokurátor OP Humenné Viliam Loda. 

Dvojicu ale zo zadržania prepustil na slobodu. Väzbu však nahradil kombináciou viacerých inštitútov, a to dohľadom probačného mediačného úradníka, prijatím písomného sľubu či zákazom činnosti, ktorá mala byť predmetom ich biznisu. A to nie je všetko.

"Zákaz zadovažovať, propagovať a distribuovať predmetnú farmaceutickú látku a aj zákaz v akejkoľvek forme kontaktovať osoby v súvislosti s trestnou činnosťou," uviedol Loda. 

Klientov mali mať dovedna viac ako 500. Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že Ivermektin nepredávali za sumu, za akú ho získali, ale obohatiť sa mali o desiatky tisíc eur.

"Áno, došlo k určitému obohateniu a ten rozsah prekračuje rozsah značný, teda sumu 26 600 eur, ale to bude predmetom ďalšieho dokazovania," povedal Loda. 

Rozhodnutie je právoplatné. Prokurátor sa vzdal práva podať sťažnosť. Lekárnici upozorňujú, že neodborné a laické užívanie Ivermektinu pred pacienta predstavuje zdravotné riziká. Európska lieková agentúra neodporúča užívať Ivermektin na prevenciu či liečbu Covidu-19.

"0,52 pričom americký úrad pre kontrolu potravín a liekov uvádza, že Ivermektin nemá žiadne účinku proti tomuto ochoreniu a ľudia si jeho užívaním najmä vo vyšších dávkach môžu naopak poškodiť zdravie," uviedla viceprezidentka SLEK Miroslava Snopková. 

"Činnosť, ktorú obaja obvinení doposiaľ vyvíjali, je striktne kontrolovaná a vymedzená zákonom o liekoch. Tak obvinení ako aj právnická osoba, v mene ktorej konali, nemá žiadne oprávnenie na tieto činnosti," povedal Loda. 

"SLEK preto podnety od občanov vždy postup je príslušnému orgánu štátnej správy," dodala Snopková. 

Najčítanejšie správy