Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V nemocnici v Snine sa zaočkovala aj bývalá zdravotná sestra, 94-ročná Anna
Zdielať na

V nemocnici v Snine sa zaočkovala aj bývalá zdravotná sestra, 94-ročná Anna

SNINA / Už štvrtý deň prebieha očkovanie aj v malej nemocnici v slovensko – ukrajinskom pohraničí. Seniori, ktorých tam dnes zaočkovali prekvapili nielen prehľadom o aktuálnej pandemickej situácii, ale aj zmyslom pre humor. Nemocnica v Snine spustením vakcinácie vyšla v ústrety najmä obyvateľom vzdialenejších obcí, ktorí by inak museli cestovať desiatky kilometrov naviac.

Očkovanie spustili aj v najvýchodnejšej nemocnici na Slovensku. Od pondelka tu zaočkovali vyše 260 ľudí. Išlo nielen o ľudí nad 75 rokov, ale aj ďalšie skupiny obyvateľstva podľa očkovacej stratégie.

"Stáva sa nám aj to, že často sa prihlásia na očkovanie a potom sa nedostavia a veľakrát počúvajú aj dezinformácie z rôznych strán," priznala Jana Kapáková, námestníčka riaditeľa nemocnice v Snine. Strach z novej vakcíny medzi seniormi je prirodzenou reakciou. Nedôveru vyvoláva aj množstvo informácií, ktoré nie sú jednotné. "Mám doma internet, ale ja neverím tým, čo rozprávajú bludy. To je zaujímavé, že po vojne museli ľudí presviedčať, aby sa dali očkovať, lebo ľudia boli negramotní, a teraz? Čím sú viac vzdelaní, tým sú hlúpejší," konštatovala obyvateľka Uliča, Mária Hríbová. Doteraz bolo vakcinačné centrum iba v Humennom. Pre starších ľudí zo vzdialených obcí bolo cestovanie komplikované. "Máme 40 tisíc obyvateľov z Uličskej a Ubľanskej doliny a dostupnosť už aj do Sniny je dosť náročná hlavne v zimnom období," informovala Jana Kapáková. Pán Vasiľ z Uliča má sám zdravotné problémy, napriek tomu sa rozhodol pomôcť seniorom z obce. "Na nás na ďaleký východ vláda kašle, keď nie starostovia, že sa dali dokopy tak tu zostane rezervácia," vyjadril sa obyvateľ Vasiľ z Uliča. Seniorov z Uliča dnes ráno priviezli na štyroch autách, vyrazili už hodinu vopred, aby dorazili včas. Zaočkovať sa prišla aj 94 ročná pani Anna Šuličová. Celý život pracovala ako zdravotná sestra. "Kedy ja som nastúpila, to ešte zdravotníctvo nebolo také ako teraz. Dakedy ihly neboli také pekné, ale sa vyvárali vo vode," spomínala bývalá zdravotná sestra Anna. V hre je aj úvaha o zriadení vakcinačného centra priamo v Uliči. Očkovacie látky by mohli distribuovať cez obvodných lekárov, ktorí tam pôsobia. "Nejakou lepšou logistikou by sa to dalo urobiť tak, aby títo ľudia nemuseli cestovať vôbec," konštatoval starosta obce Ulič, Ján Holinka. "Dobre to dopadlo, babky to zvládli, vraveli, že nebolelo, keby nebola pandémia, tak ideme na zábavu," opísala priebeh obyvateľka Uliča. Obyvatelia odkázali všetkým, aby sa išli očkovať: "nech sa neboja, nech idú. Musíme ich ochrániť tých starších najprv a potom aj seba, len aby bolo dostatok vakcín."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy