Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojnový veterán chytá za srdcia Britov. Vyzbieral takmer 30 miliónov eur pre zdravotníkov
Zdielať na

Vojnový veterán chytá za srdcia Britov. Vyzbieral takmer 30 miliónov eur pre zdravotníkov

Marston Moretaine - Inšpiratívny veterán druhej svetovej vojny, ktorý sa od úrazu pohybuje len pomocou chodítka, chcel podľa svojich slov vyjadriť vďaku britským zdravotníkom, ktorí sa o neho postarali a teraz pomáhajú v boji proti koronavírusu.

99-ročný britský vojnový veterán dnes splnil sľub, že do svojich 100. narodenín, ktoré oslávi na konci tohto mesiaca, prejde stokrát okolo domu. Akcia bola spojená s výzvou na pordporu britského  zdravotníctva, ktorý bojuje s pandémiou Covid-19. Na účet  sa mu podarilo vyzbierať takmer 30 miliónov eur. Moore pritom na začiatku chcel vyzbierať len tisíc libier.

Britský štátny zdravotnícky systém NHS teraz  čelí veľkému náporu  pacientov,  v dôsledku pandémie ochorenia Covid-19. Nákaze v Británií podlahlo už  viac než 13 700 ľudí. "Všetkým tímto ľuďom, ktorí to  teraz majú ťažké odkazujem: slnko na vás bude  zase svietiť a mraky odídu,"  povedal Moore, ktorá sa na zdolanie posledných desiatok dĺžok svojho dvoru obliekol do modrého  saka ozdobeného medailami.

Behom druhej svetovej vojny slúžil  Moore  v Barme, Indií a na  Sumatre. Na splnení  sľubu, ktorý  dal 99  ročný Brit verejnosti, boli prítomní aj vojaci čestnej stráže a vojaci z regimentu, ktorý nahradil niekdajšiu Moorovu jednotku.

Moore minulý  týždeň sľúbil, že denne prejde desaťkrát 25 metrov  z jednej strany svojej  záhrady na druhú a do svojich 100 narodenín, ktoré oslávi  30. apríla, vzdialenosť  prejde celkom stokrát. Peniaze  pre zdravotníkov ale zháňa naďalej. Už teraz do zbierky prispelo viac ako milión prispievateľov.

Veteránove úsilie ocenil aj rad politikov.  Minister  zdravotníctva Matt Hancock dnes povedal, že akcia vniesla "lúč  svetla" do temnoty krízy spôsobenej koronavírusom. "Kapitán Tom  je  inšpiráciou pre nás  všetkých" uviedol minister, ktorý sa sám koronavírusom nakazil. Premiér  Boris  Johnson, ktorý sa práve z ochorenia Covid - 19 uzdravuje, prehlásil, že  Moore "zosobňuje  ducha krajiny". Do  zbierky prispel aj princ  William.

Na  internete vzniklo  niekoľko  petícií, ktoré požadujú aby  britská kráľovná Alžbeta II. pasovala Moora za rytiera.  Jedna  z  nich má už viac ako 400 000 podpisov.

Vyliečení Slováci  z koronavírusu posielajú odkaz svojim ošetrujúcim. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy