Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koronavírus zmenil pravidlá hotelov. Toto vás v nich čaká
Zdielať na

Koronavírus zmenil pravidlá hotelov. Toto vás v nich čaká

BRATISLAVA/VYSOKÉ TATRY / Po znovuotvorení hotelov sa v nich mení aj etiketa správania. Nielen personál, ale aj hostia si musia zvykať na nový a hygienickejší režim. A ak ste boli zvyknutí sadať si iba za pekne prestretý stôl, teraz si v hoteloch sadnete za stôl bez príborov. Zmizli z nich aj viaceré predmety a to, čo ste doteraz robili sami, urobí za vás obsluha.

Že sa hotelový život zmenil a nič nie je zatiaľ také, aké bolo predtým, tak to pocítia hostia už na recepcii. Recepčná je chránená plexisklom, v hotelovej reštaurácii je zmien viac. Niečo si hostia berú sami, odbalené jedlo z švédskych stolov nakladá na taniere obsluha. 

V reštaurácii sa nesadá za prestretý stôl. "My prestierame až vtedy, keď si hosť sadne a nepoužívame solničky. Tie zmizli od stolov a nahradili ich jednorázové balenia," opisuje manažérka Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici, Martina Poluščáková. 

"Príbor nesmie byť voľne dostupný na stooch, ale má byť podaný obsluhujúcim personálom k pokrmu zabalený do papierovej servítky," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

Na stoloch nie sú žiadne nápojové ani jedálne lístky. Hosť ho dostane až keď si sadne k stolu, keď ho vráti. vydezinfikuje ho. "Ak sa používa stolový riad (taniere, príbory, poháre) je potrebné zabezpečiť jeho strojové umývanie pri teplote 80°C za použitia vhodného umývacieho prostriedku a prípadne aj za použitia vhodného dezinfekčného prostriedku; umytý riad neutierať textilnými utierkami," dodala Račková. 

Aj na izbách hostia zistia, že hotel funguje v týchto časoch vo veľmi prísnom hygienickom režime. Dezinfikuju sa nielen kľučky, ale aj ovládače, myslieť treba aj na také detaily, akým je obyčajná ceruzka. Keď hosť odíde, musí sa vymeniť za úplne novú. Na izbách majú navyše návštevníci naozaj netradičný darček. "Obsahuje jednorázové rukavice, obsahuje väčšie balenie dezinfekčného gélu a štyri jednorázové rúška," uviedol riaditeľ Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici Jaroslav Jedlička. 

Vláda ohlásila povolenie otvoriť od 3. júna vnútorné športoviská. K nim patria aj bazény, od ktorých sa odvíja aj návštevnosť hotelov. Najmä bratislavské hotely sú závislé od zahraničných klientov aj aj preto okrem bazénov volajú najmä po väčšom otvorení hraníc."Tie najvyššie kategórie otvárajú len veľmi pomaly, lebo tam je návštevnosť najvyššia zo zahraničia. Tie stredné kategórie, to znamená trojhviezdičkové už skúšajú otvárať, ale návštevnosť je zatiaľ minimálna," uviedol predseda Bratislava Touris Board Vladimír Grežo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy