Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci prišli k hraniciam, chceli sa vďaka smart karanténe dostať domov
Zdielať na

Slováci prišli k hraniciam, chceli sa vďaka smart karanténe dostať domov

BRATISLAVA / Stovky Slovákov prišli na rakúsko-slovenské hranice. Boli presvedčení, že sa vďaka smart karanténe dostanú domov. Mysleli si, že už odo dnes by mohli aplikáciu používať. Až na hraniciach však zistili, že aplikácia ešte nie je funkčná, a tak musia nastúpiť do štátnej karantény. Práve tá bola dôvodom, prečo mnohí z nich cestu na Slovensko doteraz odkladali.

Viac ako dve stovky Slovákov dorazili v pondelok na hraničný priechod Bratislava - Jarovce už o siedmej hodine ráno, aby využili smart karanténu.

Aplikácia však nefungovala, a tak Slováci pracujúci v zahraničí uviazli niekoľko hodín na hraniciach.

"Zhruba o trištvrte na deväť sa nás pýtali, či chceme ísť do štátnej karantény, alebo či chceme čakať na aplikáciu, že ešte nefunguje, že možno za 5 hodín, to nie je problém počkať. Potom prišli neskôr a povedali, že možno až v stredu," hovorí Martin. Na hraničnom priechode Berg bola podobná situácia.

"Nehovorím, že sa tu k nám správajú zle,ale to ej dezinformácia nad dezinformáciu, o ničom nevedia," opísal Norbert. Vláda návrh o inteligentnej karanténe schválila 14. mája.

"Pokiaľ by prešiel v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní a bol by uverejnení v zbierke zákonov tak by mohla byť legislatíva platná a mohlo by sa začať s aplikáciou tohto riešenia," uviedol 14.mája minister zdravotníctva Marek Krajči. 

Práve tieto informácie si Slováci ešte pred príchodom na hranice overovali. "Polovica ľudí, čo je tu volali, na ministerstvo zdravotníctva, povedali im, že od pondelka od rána od siedmej aplikácia funguje," rozpráva Dušan.

V čase, keď na hraniciach niekoľko hodín čakali Slováci, prezidentka podpísala novelu zákona o inteligentnej karanténe. Na aplikáciu si však ešte budú musieť počkať.

"Aplikácia, ktorá by mala nahradiť povinnú štátnu karanténu, je v testovacej prevádzke a je pripravená tak, že ak o tom rozhodne hlavný hygienik, môže byť spustená," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Niektorých už polícia odviezla do štátnej karantény, iní sa za takýchto podmienok nechcú na Slovensko vrátiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy