Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko má druhú najvyššiu úmrtnosť na ochorenie Covid-19 na svete
Zdielať na

Slovensko má druhú najvyššiu úmrtnosť na ochorenie Covid-19 na svete

SLOVENSKO/SVET / Slovensko má druhú najvyššiu úmrtnosť na ochorenie Covid-19 za posledných desať dní. Jej hodnota je 98 celých 64 a ide o prepočet na milión obyvateľov. Horšie je na tom za spomínané obdobie iba Litva.

Do štatistiky úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid -19 pribudlo včera na Slovensku 54 prípadov. Ďalších 59 ľudí zomrelo na inú diagnózu, no mali potvrdené spomínané ochorenie. Sú to jedny z nižších čísel za posledné dni. Celkovo je však na tom Slovensko zle a odborníci varujú, že čísla o týždeň či dva budú oveľa vyššie.

"Od začiatku pandémie, od prvého zaznamenaného prípadu v marci do konca decembra na Slovensku na covid zomrelo 2 250 ľudí, tak dá sa povedať, že viac menej za jeden mesiac január budeme na tom tak, ako za predchádzajúcich osem mesiacov," informuje dátový analytik Jakub Tillinger. 

"V súčasnosti tá situácia je taká, že zhruba 6,5% testovaných ľudí končí žiaľ v nemocniciach, z nich viac ako 20% zomiera. Takže keď máme napríklad 8 000 pozitívne testovaných ľudí za jeden deň, tak z toho vieme vypočítať, že 540 ľudí skončí v nemocnici a z toho zhruba 100 ľudí zomrie. To je žiaľ momentálny priemer," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). 


Aktuálne k dnešnému dňu, je Slovensko druhou najhoršou krajinou na svete, pokiaľ ide o počet úmrtí na ochorenie Covid-19 v prepočte na milión obyvateľov. Viac ich má len Litva. "V tom rebríčku je asi 152 krajín, tie úmrtia sú naozaj extrémne v porovnaní so svetom," vysvetľuje Tillinger. "Ja som to opakovane avizoval, tá smrtnosť je na Slovensku niekde medzi 1,2 až 1,3%, čo je veľmi vysoká smrtnosť v porovnaní s chrípkou 0,1%, keď niektorí konšpirátori rozprávali, že je to len chrípôčka, tak sa veľmi ale veľmi škaredo mýlili," hovorí Krajčí. 

Počty úmrtí oproti prvej vlne narástli výrazne v celej strednej Európe. Na Slovensku to už pocítili oddelenia patológie a pohrebníctva. "Každá krajina je vybavená na určité množstvo ľudí, ktoré zomiera, žiadna krajina sa nepripravuje na to, že bude mať takúto krízovú situáciu," hovorí Krajčí. 

Najčastejšie ľudia na Slovensku zomierajú na kardiovaskulárne ochorenia a po nich nasledujú ďalšie diagnózy. Tak hovoria štatistiky z predchádzajúcich rokov. Aktuálne však na Slovensku najviac ľudí zomiera na ochorenie Covid-19. "Posledných desať rokov vidíme v štatistike na Slovensku, že úmrtia sú okolo 53 000 ľudí za rok, to je približne 1000 za týždeň. Ten sedem dňový priemer úmrtí na Covid-19 je aktuálne 594 aj s aktualizáciou zo včera," hovorí  Tillinger. A to znamená, že úmrtí oproti predchádzajúcim rokom len za posledný týždeň je o 62 percent viac. "To je enormné číslo. Platí, že aktuálne sa na Slovensku na Covid-19 zomiera najčastejšie," informuje Tillinger.


"Teraz nám stúpa množstvo ľudí, ktorí zomierajú mesačne, ale je to najmä vplyvom pandémie, potrebovali by sme mať hlbšie analýzy, že do akej miery sa odzrkadlí tá zvýšená smrtnosť aj u iných diagnózách,"
hovorí Krajčí. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy