Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zväz obchodov na Slovensku žiada zmenu vyhlášky. Nechcú, aby mali ľudia s pozitívnym testom prístup do obchodu
Zdielať na

Zväz obchodov na Slovensku žiada zmenu vyhlášky. Nechcú, aby mali ľudia s pozitívnym testom prístup do obchodu

BRATISLAVA / Zástupcovia zo Zväzu obchodov na Slovensku žiadajú o prehodnotenie vyhlášky. Podľa nich je povolenie ísť na nákup pre pozitívnych dokonca až trestné. Generálna prokuratúra, na ktorú sa obrátili, im vyhovela. Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že dochádza k chybe pri rozpoznaní či ísť alebo neísť do obchodu.

Úrad verejného zdravotníctva bude prehodnocovať vyhlášku, podľa ktorej môžu ísť do obchodu aj ľudia s pozitívnym výsledkom. Informovali o tejto povinnosti zmeny zástupcovia Zväzu obchodu SR, ktorí s týmto upovedomením išli na na generálnu prokuratúru. Generálna prokuratúra uznala ich podnet za dôvodný. 

Konštiak zo Zväzu obchodu informoval, že generálna prokuratúra im vyhovela v požiadavke o prehodnotenie chodenia do obchodu pozitívnym ľuďom. Ďalej povedal, že má teraz ÚVZ do 30 dní navrhnúť zmenu a najneskôr do 90 dní ju zrealizovať. ZO SR je presvedčený, že ÚVZ SR v tomto prípade nedostatočne
identifikoval zdravotné riziká a nielenže nezabezpečil dostatočnú ochranu pred šírením choroby Covid-19, ale umožnil ohrozenie životov a zdravia prevádzkového personálu a spotrebiteľov v priestoroch predajní pri nákupe, ale aj iných osôb pri ceste na nákup a späť. Takéto konanie spadá
aj do trestnoprávnej roviny trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby a trestného činu všeobecného ohrozenia. Prezidentovi Zväzu obchodu SR je jasné, že nie každému môže pomáhať blízky v čase svojej karantény. Navrhuje, aby v takom prípade zasiahli samospráva a štát. 

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na častú chybu. V prípade, že niekto bol v úzkom kontakte s osobou pozitívne testovanou na COVID-19, je povinný sa izolovať a dať sa otestovať až po ôsmych dňoch.  Musí sa prihlásiť na test cez registračný formulár, o kontakte s pozitívnym v prípade príznakov môžete využiť antigénové testovanie, pri bezpríznakovom priebehu testovanie RT-PCR.

Povinná karanténa začína od momentu, kedy sa osoba dozvie, že bola v úzkom kontakte s niekým pozitívnym na ochorenie. Opatrenie má za úlohu zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy.

Za úzky kontakt môžete považovať:

  • osoby, s ktorými ste strávili dlhší čas v jednej domácnosti, na pracovisku, v zasadačke a podobne,
  • osobu, s ktorou ste boli tvárou v tvár (na vzdialenosť menšiu než meter), v blízkosti ktorej ste kašlali a kýchali, alebo s ktorou ste mali fyzický kontakt kože na kožu,
  • osoby, s ktorými ste strávili viac než 15 minút vo vzdialenosti do dvoch metrov,
  • osoby, ktoré s vami cestovali v aute, alebo sedeli vo vzdialenosti do dvoch sedadiel v inom dopravnom prostriedku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy