Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Bratislave vypílili desiatky stromov: Na mieste výrubu má v pláne stavať developer
Zdielať na

V Bratislave vypílili desiatky stromov: Na mieste výrubu má v pláne stavať developer

BRATISLAVA / Prípad vypílených stromov na Drotárskej ceste v Bratislave pokračuje. Výrub desiatok stromov pod oknami Bratislavčanov bol podľa miestnych nelegálny. Dotknuté spoločnosti a úradníci však tvrdia opak. Staré mesto ale i napriek tomu koná. K problému sa vyjadril aj developer, ktorý má v pláne na pozemku stavať.

Na dotknutom súkromnom pozemku majú vyrásť dva bytové domy. Preto sa dlhé roky zarastená plocha zo dňa na deň zmenila v pustinu. Aktivisti od začiatku ukazujú na porušenie zákona. Podľa súčasných informácií to ale vyzerá inak. "SIŽP v tomto prípade uskutočnila štátny dozor a nezistila žiadne porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny. Podľa našich zistení ten výrub bol vykonávaný v súlade s vydaným rozhodnutím," vyjadril sa  riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

Pozemok kúpila pred rokmi bratislavská spoločnosť, ktorá výrub aj uskutočnila. Povolenie na výrub jej dal ešte predchádzajúci starosta a má byť právoplatné od roku 2015. O 4 roky neskôr malo nadobudnúť právoplatnosť aj povolenie na stavbu. Dnes aj s týmto povolením vlastní pozemok firma z Bernolákova. "V tejto súvislosti je dôležité uviesť, že tieto rozhodnutia boli predmetom odvolacích konaní na Okresnom úrade v Bratislave, Odbore výstavby a bytovej politiky, výsledkom ktorých bolo zamietnutie podaných odvolaní," uvádza sa v stanovisku developera.

Výrubové povolenie je aj podľa starostky právoplatné, a preto staré mesto v tejto veci nemalo ako konať. Napriek tomu však požiadalo o prešetrenie stavebného povolenia. "V prípade, že sú tam pochybenia. Aby sa predišlo tomu, že stavba rozostavaná a neskolaudovateľná tam bude stáť 10-15 rokov, čo by bola najhoršia budúcnosť Drotárskej cesty," skonštatovala Zuzana Aufrichtová, starostka MČ Bratislava - Staré Mesto.

Sporný je podľa starostky fakt, že k tejto stavbe existuje viacero, dokonca i protichodných záväzných stanovísk. Preto je ešte dôležité preveriť súlad s územným plánom hlavného mesta. "Prvé, ktoré bolo vydané za Vtáčnika, nepovoľovalo túto výstavbu a nevydalo súlad s územným plánom. Ďalšie dve následne boli vydané za pána primátora Nesrovnala," ozrejmila Aufrichtová. Na sociálnych sieťach sa rozpútala ťažká vlna kritiky úradníkov, ktorí v tejto veci rozhodovali. Vzhľadom na to vedúca oddelenia životného prostredia zo svojej funkcie odstúpila.  Starostka mestskej časti tiež vyzýva občanov, aby sa ochrana prírody a územia diala už pri schvaľovaní územných plánov. "Vtedy majú občania aj občianske združenia možnosť znášať svoje námietky. Na sociálnych sieťach riešiť tieto problémy je už neskoro," skonštatovala Aufrichtová.


Práve na sociálnych sieťach označovali stavebnú spoločnosť za tú, ktorá je za výrub zodpovedná. Podľa developera tak došlo k poškodeniu ich mena. "Zdôrazňujeme, že výrub drevín si spoločnosť ISMONT, s.r.o. neobjednávala a ani ho nerealizovala. Výrub zabezpečovala v súlade s právnymi predpismi spoločnosť ANGKOR WAT, s.r.o., ktorej bol súhlas s výrubom platne udelený Mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto," dodal developer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy