Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krajiny EÚ sa budú môcť samé rozhodnúť, či akceptujú aj iné vakcíny, ako schváli EMA
Zdielať na

Krajiny EÚ sa budú môcť samé rozhodnúť, či akceptujú aj iné vakcíny, ako schváli EMA

BRUSEL / V Bruseli padla dohoda. Podľa nej sa podarilo presadiť výrazné zníženie cien za PCR testy, ktoré budú dotované.  Covid pasy začnú fungovať v júni. Členské krajiny sa budú môcť samé rozhodnúť, či akceptujú aj iné vakcíny ako schválené Európskou liekovou agentúrou.

Do konca mesiaca musí byť hotová legislatíva o tom, ako majú vyzerať a čo všetko majú obsahovať Covid pasy. Lenže do Bruselu prišlo toľko pozmeňovákov a návrhov členských krajín, že doslova zahltili európsky parlament aj komisiu. Jedným z nich je napríklad aj to, aby si ľudia, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať, nemuseli platiť vysoké poplatky za PCR testy len preto, aby si mohli “nabiť” Covid pas a vycestovať za hranice. 

V Bruseli prebiehal mimoriadne dôležitý trialóg o Covid pasoch medzi Európskym parlamentom, komisiou a radou. Jeho výsledkom má byť konečne - konečná dohoda. “Treba povedať, že sú veľké obavy, či sa všetko stihne do tej letnej sezóny. Na Slovensku máme veľký problém, že informácie o tom, kto bol zaočkovaný, sú na rôznych dokumentoch, ktoré majú rôzne formáty, nie je to dostatočne digitalizované,” vyjadrila sa Miriam Lexmann, europoslankyňa, KDH, EPP. Kým na Slovensku sa o ňom iba hovorí, v mnohých členských krajinách už dávno vydávajú rovnaký formulár automaticky aj s prekladom do angličtiny. “To nás, bohužiaľ, v tejto chvíli akoby dostáva trochu do závesu, aj sme vypadli vlastne z tej spolupráce s okolitými susednými štátmi a hlavne to vyzerá akoby sme neboli úplne pripravení na príchod tých európskych certifikátov,” povedal Michal Šimečka, europoslanec, PS, RE.
Covid pasy ale zdržuje aj legislatívny proces. Kým rada a komisia navrhujú, aby sa členské krajiny samé rozhodli, ktoré vakcíny budú uznávať, Európsky parlament je, takpovediac, stále najprísnejší. “Z pôdy Európskeho parlamentu vyšla dohoda, že sa budú uznávať len vakcíny, ktoré sú certifikované európskymi inštitúciami, v tomto prípade Európskou liekovou agentúrou,” uviedol Ivan Štefanec, Ivan Štefanec, KDH, EPP. “Tieto vyjednávania sú vždy o tom, že nikto len tak ľahko neustupuje zo svojich pozícií, keď majú každý z nich troška iný názor, tak to jednoducho trvá,” skonštatoval Eugen Jurzyca, europoslanec, SaS, ECR. Europarlament navyše chcle a presviedčal radu a komisiu, aby sa PCR testy výrazne zlacnili, prípadne boli úplne zadarmo. Aby jednoducho tí, ktorí sa zaočkovať nemôžu, nemuseli kvôli nabitiu Covid pasu platiť. “Keď si predstavíme náklady pre 4-člennú rodinu, ktorá chce ísť navštíviť babičku v Čechách a potrebuje mať testovanie pred aj po pri PCR testovaniach, to naozaj ide do stoviek eur,” dodal Martin Hojsík, europoslanec, PS, RE.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy